Εβερτ: Μεγάλες οι αποκλίσεις προϋπολογισμού – πραγματικότητας

Εβερτ: Μεγάλες οι αποκλίσεις προϋπολογισμού – πραγματικότητας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο προς σημείο θα αντικρούσει η Νέα Δημοκρατία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αλλά και τα σχετικά στοιχεία που αναφέρονται στον προϋπολογισμό, όπως αποφασίσθηκε χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή.

Η γενική συζήτηση που έγινε, είχε σχέση αποκλειστικά με τον προϋπολογισμό και με την πολική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η πολιτική προσέγγιση που θα πρέπει να έχουν οι σχετικές ομιλίες των βουλευτών της στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Οπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συσκέψεως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει μόνον να επιμείνει κατά τη διάρκεια της συζητήσεως στη Βουλή, ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα «γραφειοκρατικό κατασκεύασμα», αλλά να αποδείξει σημείο προς σημείο ότι οι «επιδιώξεις» των τεχνοκρατών της κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, δεν οδηγούν στην απελευθέρωση της αγοράς, ούτε δημιουργούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Σκληρή κριτική

Ετσι δόθηκε εντολή από τον κ. K. Καραμανλή, η σχετική κριτική που θα ασκηθεί να μην είναι γενικόλογη, αλλά να εστιασθεί κατά τομείς, με στοιχεία που θα παραθέτει η Νέα Δημοκρατία, σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά -Παιδεία, Υγεία, κ.λπ.- το οποίο θα συζητείται.

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει ως στόχο του «την απομυθοποίηση της κυβέρνησης, όσον αφορά την ανακολουθία μεταξύ εξαγγελιών και έργων».

Ετσι θα επιχειρηθεί να αποδειχθεί ότι «ο προϋπολογισμός δεν διαθέτει καμία φιλελεύθερη λογική από εκείνες… που συνηθίζουν να αναπτύσσουν κατά καιρούς, οι τεχνοκράτες και οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης».

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, επίσης με βάση τα όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη, θα πρέπει «κατά κεφάλαιο» να υπογραμμίσει την διαφορετικότητά της.

Ετσι, οι τόνοι κριτικής θα είναι υψηλοί, όσον αφορά την αναποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού, στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς και των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας, οι οποίες «δεν θα προχωρήσουν».

Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως, δεν συζητήθηκαν άλλα ζητήματα, πλην του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή συμμετείχαν οι Προκοπής Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Σιούφας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Δήμας, Μιχάλης Λιάπης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος. Απών, λόγω ασθενείας, ήταν ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς.

Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ

«Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλουν την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος», επισημαίνει με χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ, προβλέποντας ότι «η χώρα το 2002 οδηγείται σε κάμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Εβερτ διαπιστώνει έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης στον προγραμματισμό της οικονομίας και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ στον προϋπολογισμό που συζητήθηκε στην Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου, προβλεπόταν για το 2002, ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης 4,5%, στην εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού, που συζητείται τώρα στη Βουλή, προβλέπεται ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης 3,8%.

«Εάν μέσα σε τριάντα ημέρες διαπιστώνεται αυτή η απόκλιση, τονίζει ο κ. Εβερτ, ο κάθε πολίτης διερωτάται ποια θα είναι η απόκλιση σε έξι μήνες από σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή