Απειλούμε με βέτο για ευρωστρατό

Απειλούμε με βέτο για ευρωστρατό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις προς την Αγκυρα, ότι οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Στρατού δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περιοχές που περιλαμβάνουν την Κύπρο και το Αιγαίο, φέρεται να παρέσχε εκ νέου ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Πίτερ Ρίκετς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς από την Αγκυρα. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ετόνισαν ότι η Ελλάς κατέστησε σαφέστατες τις αντιρρήσεις της σε μία τέτοια εξέλιξη, τόσο στο NATO όσο και στην E.E., και θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρηθεί η θεσμοθέτηση μιας ρυθμίσεως αυτής της μορφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Ρίκετς φέρεται να εδόθησαν κατά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα μεταξύ Τούρκων, Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αν και όπως επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σημειώθηκε πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα της ευρωπαϊκής αμύνης και της συμμετοχής της Τουρκίας σε αυτήν.

Ο σχεδιασμός

Επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά απαίτησε να μετάσχει στον σχεδιασμό όλων των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κάνει χρήση των υποδομών και των δυνάμεων του NATO, αλλά οι χώρες της Ενώσεως δεν είναι διατεθειμένες να συναινέσουν στην πλήρη εμπλοκή της Αγκυρας στον ευρωπαϊκό στρατιωτικό σχεδιασμό.

Παρά ταύτα, και εάν οι αποδιδόμενες στον κ. Ρίκετς διαβεβαιώσεις προς την Αγκυρα ισχύουν, τότε οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία (εάν όχι και οι υπόλοιπες χώρες της E.E.) φαίνεται να ικανοποιούν την άλλη προϋπόθεση της Αγκυρας, που επί της ουσίας αξιώνει να παραμείνει η Κύπρος και το Αιγαίο εκτός της επιχειρησιακής ευθύνης του Ευρωπαϊκού Στρατού, παρά το γεγονός ότι η Ελλάς είναι χώρα-μέλος της E.E. και η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να ενταχθεί στην Κοινότητα στην πρώτη φάση της διευρύνσεως. Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, διπλωμάτες της E.E. τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με την Αγκυρα επί του θέματος αυτού και διαβεβαίωναν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην απαίτησή της για πλήρη συμμετοχή στο σύνολο των στρατιωτικών σχεδιασμών της Ενώσεως.

Παρά ταύτα, αναμένεται ότι θα ενταθούν οι παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου να αποσπασθεί η συναίνεση της τουρκικής κυβερνήσεως. Είναι βεβαίως προφανές ότι εάν η Αγκυρα αποδεχθεί στις αμερικανοβρετανικές προτάσεις, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να ασκήσει βέτο και τελικώς στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, που αναμένονταν να θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Ευρωπαϊκό Στρατό, δυνάμεως 60.000 ανδρών, για την εκτέλεση ειρηνευτικών αποστολών σε περιοχές κρίσεως.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η E.E. θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον διαβεβαιώσεις προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση της εντάξεως της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), το 1995, όταν τα μέλη της ΔΕΕ διαβεβαίωσαν ότι οι εταίροι του NATO και της ΔΕΕ δεν θα μπορούσαν να επικαλεσθούν τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας των δύο οργανισμών στις περιπτώσεις διαφορών που υφίσταντο μεταξύ τους.

Ετσι, αποφασίσθηκε να επισκεφθεί τη Ρουμανία κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εξετασθούν από κοντά τα στοιχεία και να διαπιστωθεί εάν όντως ο ύποπτος ήταν ο Πάσσαρης. Το κλιμάκιο αποτελείτο από το διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής κ. Γ. Αγγελάκο και τους αξιωματικούς κ. Ραχωβίτσα και Γαλίκα. Γύρω από το θέμα τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα. Μάλιστα, για να διασφαλισθεί ότι δεν θα διέρρεε καμιά πληροφορία για την επιχείρηση, οι αξιωματικοί αυτοί δεν αποκάλυψαν τον προορισμό τους ούτε στις οικογένειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή