Στο τραπέζι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία

Στο τραπέζι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανέωση των ελληνοϊταλικών διαπραγματεύσεων, «για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση» ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ανακοίνωσε χθες το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς η Ρώμη εμφανίζεται προωθημένα υπέρ της επίλυσης αυτής της χρονίζουσας εκκρεμότητας, δηλαδή της μετατροπής της συμφωνίας του 1977 ώστε αυτή να καλύπτει όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά και την ΑΟΖ.

Από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίστηκε, ακόμα, ότι το μνημόνιο «που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο», ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες».

Οι κ. Δένδιας και Ντι Μάιο μίλησαν και για το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ε.Ε., ενώ επισήμαναν την ανάγκη το τελικό αποτέλεσμά τους να οδηγεί «σε δίκαιες και δομικές λύσεις». Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για «πλήρη ανάπτυξη του ενεργειακού δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου», καθώς επίσης και ότι «αναγνωρίζουν τον αγωγό East Med ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ε.Ε.».

Στο τραπέζι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία-1

Ωστόσο, σημαντική εξέλιξη, όπως την περιγράφουν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, είναι η ενεργός στήριξη της Ιταλίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επόμενα στάδια της διάσκεψης του Βερολίνου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι Ιταλοί έχουν διάφορες ιδέες, ανάμεσα στις οποίες μια διαδικασία όπως αυτή που εξελίχθηκε στο Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018, όχι ως ξεχωριστή πρωτοβουλία, αλλά ως ενίσχυση της διαδικασίας του Βερολίνου. Η Αθήνα έχει επανειλημμένως εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στη διάσκεψη στο Βερολίνο. Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου (14-16 Φεβρουαρίου), όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση όλων όσοι συμμετείχαν στην τελευταία διάσκεψη του Βερολίνου. Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει, ωστόσο αναμένεται να γίνουν επαφές σε παρασκηνιακό επίπεδο. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας επισήμανε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα τουρκολιβυκά μνημόνια, ότι «αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT