Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση νευρικής κρίσης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί κρέμονται πλέον οι εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των λεγόμενων «προεδρικών» και της αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να έρχεται από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Υπό αυτό το πλαίσιο, η προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σε βαρύ κλίμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει έκκληση –ίσως για τελευταία φορά– να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η ανταλλαγή πυρών και κειμένων μεταξύ των εσωκομματικών ομάδων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται πως οι εσωτερικές διαμάχες στο σημείο που βρισκόμαστε μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καθηλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά αντιπολίτευσης, εξ ου και επιχείρησε, μιλώντας στα στελέχη του, να ενεργοποιήσει τον κομματικό πατριωτισμό των στελεχών. Το γεγονός, πάντως, πως η συνεδρίαση ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας εσωκομματικής αντιπαράθεσης έκανε το κλίμα ακόμα πιο βαρύ.

Επιστολή

Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο του documentο, δημοσιεύθηκε επιστολή 21 βουλευτών που καταφέρονται εναντίον της ηγετικής ομάδας, διότι στις ανά την Ελλάδα περιοδείες δεν μετέχουν ως ομιλητές στελέχη και από την «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά επιλέγονται μόνο από τους 53+. Η συγκεκριμένη επιστολή επιβεβαιώνει την ισορροπία τρόμου της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πυρά να είναι τόσο από εκείνους που επιμένουν στην ιδεολογική καθαρότητα όσο και από εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν στο άνοιγμα, αλλά βλέπουν κλειστές πόρτες από το κομματικό κονκλάβιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου μια σπίθα μπορεί να ανάψει φωτιά, αναβλήθηκε για μία εβδομάδα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που μετατίθεται για το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 15-16 Φεβρουαρίου. Η επίσημη αιτία της μετάθεσης είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί το κείμενο απολογισμού. Στο παρασκήνιο βεβαίως, επιθυμία της Κουμουνδούρου είναι να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένας νέος γύρος εσωστρέφειας με βάση και το κείμενο που θα αναφέρεται στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Πρόκειται άλλωστε για έναν δύσκολο απολογισμό, καθώς περιλαμβάνει τη μεγάλη συνθηκολόγηση του θέρους του 2015, που μέχρι σήμερα αποτελεί ανοικτή πληγή για το κόμμα και αλλοιώνει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του.

Την ίδια ώρα, αναλυτική συζήτηση υπήρξε για το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκηθεί. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εργασιακά, εθνικά θέματα, Υγεία και Παιδεία «καίνε» τον κόσμο και η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχυ. Ο τέως πρωθυπουργός πρόσθεσε κατά πληροφορίες πως στους κοινωνικούς αγώνες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρεθεί με τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου, επαναφέροντας το θέμα του φλερτ με το ΚΙΝΑΛ.

Απόδειξη πάντως πως τα εργασιακά αποτελούν ένα πεδίο που θέλει να σηκώσει ο κ. Τσίπρας είναι η χθεσινή on camera δήλωσή του, με την οποία προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, έπειτα από εκείνη που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει αύξηση 7,5% το 2020, όπου 800.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν στα 698 ευρώ, δηλαδή κατά 48 ευρώ, ενώ ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της βελτίωσης των επιδομάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή