«Εμφύλιος» των αρχηγών στη Βουλή

«Εμφύλιος» των αρχηγών στη Βουλή

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, όσον αφορά στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτήρισε τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Αντιθέτως, οι δύο άνδρες είχαν κοινές θέσεις για την εξωτερική πολιτική, με ενστάσεις εκ μέρους του κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες πάντως ήταν διαφορετικές από αυτές των αρχηγών της Αριστεράς, του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου -ο οποίος είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της συζήτησης- και της κ. Αλέκας Παπαρήγα, με εξαίρεση την ομόφωνη καταδίκη της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «άδραξε της ευκαιρίας» και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στην τρομοκρατία: «Δεν αισθανόμαστε καθόλου καλά, όσο εξακολουθούν να καταγράφονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων δύο ελληνικοί τίτλοι φαντασμάτων, δύο οργανώσεις που δεν μπορεί να σκέφτονται ελληνικά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρά τις κάποιες βελτιώσεις, εξακολουθεί να διέπεται από αντίληψη κομματισμού», προσθέτοντας ότι αυτό που έλειψε τόσα χρόνια ήταν η πολιτική βούληση, συμπληρώνοντας πως «οι πρόσφατες διαρροές, σκόπιμες ή μη, απόρρητων εκθέσεων για την τρομοκρατία μόνο εμπιστοσύνη δεν δημιουργούν».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία καταδίκασε, όπως όλοι οι αρχηγοί άλλωστε. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε με νόημα ότι «χωρίς τη σύμπραξη της Ν.Δ., η κυβέρνηση δεν θα είχε καταφέρει να υπερψηφιστεί ο πρόσφατος νόμος για την τρομοκρατία», αντιδιαστέλλοντας τη στάση του κόμματός του με την πολιτική του «σκληρού ροκ και των διχαστικών κραυγών της κυβέρνησης». Εθεσε εκ νέου το θέμα του Ευρωστρατού, ζητώντας κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα θέσει «βέτο» για την Τουρκία, χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη χρονιά για το Κυπριακό και αμφισβήτησε το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί «ισχυρής Ελλάδας». Τέλος, επανέφερε την κριτική του για «άρνηση διαλόγου» εκ μέρους του πρωθυπουργού και ζήτησε εκ νέου τη σύσταση μονίμου συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Ασφαλείς οι Αγώνες

Ο κ. Σημίτης στην πρωτολογία του κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της ημερησίας διατάξεως, με εκτενή αναφορά τις διεθνείς εξελίξεις και στην τρομοκρατία, την οποία καταδίκασε κατηγορηματικά. Αναφέρθηκε εκτός κειμένου και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ή το όποιο πρόβλημα. Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια των Αγώνων».

Ωστόσο, απαντώντας στον κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός: «O κ. Καραμανλής προέβη σε μία επισκόπηση της πολιτικής επικαιρότητας και αφιέρωσε μόλις 6 λεπτά της ώρας για το θέμα της συζήτησης. Απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι διέπεται από καιροσκοπική και λαϊκίστικη πολιτική, εκφράζεται από γενικόλογες και αόριστες διακηρύξεις.

Σε ακόμη πιο έντονο ύφος ήταν η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ.: «O ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού είστε εσείς! Βουλιάζει το «Σαμίνα» και λέτε πως αυτή είναι η Ελλάδα, γίνονται πλημμύρες και λέτε πως φταίει ο κόσμος που πνίγεται, στο αγροτικό πρόβλημα φταίει η Ν.Δ., στην κλοπή του Χρηματιστηρίου μέσω της ΔΕΚΑ πάλι φταίει η Ν.Δ. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή η θέση, η κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Μας υβρίζετε!», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ζητώντας από τον κ. Σημίτη να ανακαλέσει τον «κωμικό», όπως τον χαρακτήρισε, ισχυρισμό ότι «η Ν.Δ. αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Με ποιον είμαστε

Ο κ. Σημίτης είχε όμως αντιπαράθεση και με τους πολιτικούς αρχηγούς της Αριστεράς, οι οποίοι άσκησαν κριτική στη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στις εξελίξεις στην τρομοκρατία, με κύριο επιχείρημα πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν μπορεί να στηρίζεται άκριτα και δίχως ουσιαστικά ανταλλάγματα. «Εμφανιστήκατε ως απολογητής του προέδρου Μπους όσον αφορά στους βομβαρδισμούς. Στο ερώτημα με ποιον είμαστε, απαντάμε με τους χιλιάδες αθώους που πέθαναν στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης και με τους χιλιάδες αμάχους που σκοτώθηκαν στο Αφγανσιτάν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη συνυπογράψει τη συμμετοχή της χώρας μας σε τυχόν βομβαρδισμούς άλλων κρατών, όπως επίσης να μην αποσταλούν ελληνικά στρατεύματα σε κανένα μέρος. «Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει την ηγεσία των ΗΠΑ ότι είναι σύμμαχος, συνένοχος», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Α. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι, όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει καμία τρομοκρατική ή άλλη οργάνωση στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, που να μην είχε σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Επιπλέον, οι ηγέτες της Αριστεράς εστίασαν την κριτική τους στην απειλή περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας αναφορές στις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εύκολη κριτική, που βασίζεται σε επιθυμίες και αγνοεί την πραγματικότητα». Τέλος, τόνισε πως δεν πρόκειται να αποσταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, παρά μόνον εάν χρειαστεί, θα μετάσχουν, στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Μην ενοχοποιείτε την Αριστερά», ανταπάντησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες της έναντι των διεθνών υποχρεώσεών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή