E.E.: Να επιστρέψουν χρήματα για το βαμβάκι οι αγρότες

E.E.: Να επιστρέψουν χρήματα για το βαμβάκι οι αγρότες

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λανθασμένες και, μάλιστα, για δεύτερη φορά, αποδείχτηκαν οι προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας για την προσωρινή τιμή που θα πάρουν οι παραγωγοί για το βαμβάκι. Οχι μόνο δεν θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα αλλά τυπικά τουλάχιστον, θα χρειαστεί να επιστρέψουν και ένα μικρό ποσό της προκαταβολής που ήδη έχουν λάβει. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες η Ελληνική πλευρά κατάφερε να μην πληρώσουμε πολλά… προς το παρόν. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι η «ιστορία» των βαμβακοπαραγωγών θα έχει αίσιο τέλος, παρά τις συνεχείς απογοητεύσεις.

Πάντως σήμερα στον Παλαμά Καρδίτσας οι αγρότες που δεν εμπιστεύονται τις κυβερνητικές εξαγγελίες πραγματοποιούν πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων από όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η αντίδρασή τους στις δυσμενείς εξελίξεις. O πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ (αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στη Ν.Δ.), κ Γ. Πίττας με ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου.

Προσωρινή εκτίμηση

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις χθες στις Βρυξέλλες, η E.E. «δέχτηκε» την προσωρινή εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας για την παραγωγή βάμβακος (1.146.787 τόνοι), αλλά για κάθε ενδεχόμενο ανέβασε τον συντελεστή προσαύξησης στο 11% με αποτέλεσμα να υπολογίζεται η τιμή σαν να ήταν η παραγωγή 1.272.934. Αυτή η αύξηση λειτουργεί ως «ποινή» και επιφέρει μείωση της τιμής. Ετσι από τις 16 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί θα παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκιστήρια με ελάχιστη προσωρινή τιμή 189,5 και όχι 210, όπως μέχρι προχθές εξήγγειλε το υπουργείο Γεωργίας.

Μάλιστα η αρχική πρόθεση της E.E. ήταν να υπολογιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός, σύμφωνα με τον κανονισμό, συντελεστής προσαύξησης δηλαδή 15%, γεγονός που θα σήμαινε κυριολεκτική πανωλεθρία για την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης τηλεφώνησε προσωπικά στον επίτροπο κ. Φ. Φίσλερ προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, που θα έφερνε και μεγάλο πολιτικό κόστος. H συμφωνία που επετεύχθη τελικά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιώνει τις εξαγγελίες του υπουργείου Γεωργίας, δίνει όμως τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χειριστεί επικοινωνιακά το πρόβλημα.

Ελπίδα στο μέλλον

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται η απόφαση ως δίκαιη. Οπως τονίζεται η Επιτροπή αναγνωρίζει την αξία του βαμβακιού για την Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος ο επίτροπος Φίσλερ δήλωσε ότι «τα ποσά αυτά είναι προσωρινά», αφήνοντας μία αχτίδα ελπίδας για το μέλλον. Πάντως η χώρα μας θα εισπράξει «προσωρινά» 20 δισ. λιγότερο, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και βέβαια αντίστοιχα και οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί.

Το 70% των ποσοτήτων βάμβακος έχει ήδη παραδοθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, με τιμή 193,5 που ήταν η προηγούμενη ελάχιστη τιμή. Τυπικά οι βαμβακοπαραγωγοί θα έπρεπε να επιστρέψουν και το ποσό των 4,5 δρχ. ανά κιλό. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μη συμβεί αυτό, αλλά να συνυπολογιστεί το ποσό στην εκκαθάριση των λογαριασμών του Μαΐου. Αν όμως τελικά η ποσότητα της παραγωγής παραμείνει ή και ξεπεράσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτήν που τώρα έχει υπολογίσει η E.E. η τελική τιμή που θα εισπράξουν οι παραγωγοί δεν θα ξεπερνά τις 213, 5 δρχ. ποσό που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μόλις καλύπτει το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση βέβαια απέχει πολύ από τις εξαγγελίες που έφταναν μέχρι και 300 δρχ. το κιλό. Οι αγρότες βρίσκονται σε αναταραχή θεωρώντας ότι το υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να μην ξεπεράσει η παραγωγή τις εκτιμήσεις και να πετύχει να μην πέσει η τιμή δεν θα επιδοτήσει μεγάλες ποσότητες βάμβακος. Σήμερα πάντως συζητούν στην Καρδίτσα για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν.

Χθες, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής αποκάλυψε τη δράση του Πάσσαρη από τον περασμένο Φεβρουάριο που απέδρασε από το Γενικό Κρατικό, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς αστυνομικούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Πάσσαρης είναι ο δολοφόνος του ταμία της ΔΕΗ Περιστερίου I. Παπαλεξανδρή, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας των περασμένο Μάρτιο. Δολοφόνησε επίσης την 22χρονη Βουλγάρα ιερόδουλο Μπλάγκα Σλάβτσεβα τον περασμένο Μάιο, με την οποία έμεινε για δύο ημέρες σε ξενοδοχείο του Φαλήρου. Μετά τη δολοφονία της κοπέλας λήστεψε στον Πειραιά ένα τουριστικό γραφείο κι ένα χρωματοπωλείο. Διέφυγε επιβαίνοντας σε κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας και αφού πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών. Τον Ιούλιο λήστεψε μαζί με τον Ραντουκάν την Εμπορική Τράπεζα Αλίμου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για συμμετοχή του σε ληστείες σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος και σε ταξιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά, όπως και σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Κιάτου, με λεία 52 εκατομμυρίων και σε βάρος της Alpha Bank στη Βούλα, με λεία 31 εκατομμυρίων δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή