Ανακοίνωση της «Κ»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η «Καθημερινή» διευκρινίζει τα εξής: «H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύει πάντοτε άρθρα και συνεντεύξεις που απηχούν διάφορες απόψεις. Για την εφημερίδα ήταν, για παράδειγμα, τιμή ότι δημοσίευσε άρθρο του Προέδρου της Ρωσίας Βλαδίμηρου Πούτιν κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Η εφημερίδα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ακολουθώντας τους κανόνες της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Είναι δε ανά πάσα στιγμή έτοιμη να φιλοξενήσει κάποια απάντηση σε άρθρο ή συνέντευξη, όπως κάνει πάντοτε, αλλά και πολύ πρόσφατα, όταν απευθύνθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας άρθρο ή συνέντευξη που απηχεί τις απόψεις της για το θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η “Κ” δεν πρόκειται να αποκλίνει από τη γραμμή της πολύπλευρης παρουσίασης των θεμάτων και του πλουραλισμού των απόψεων».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν στη συνέντευξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, συγγραφέα του βιβλίου «Τρίτη Ρώμη», που φιλοξένησε η «Κ» στις 28 Ιανουαρίου 2020, σημειώνοντας ότι «στη συνέντευξη και στο “έργο” του υπάρχουν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί και παράλογες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας».

«Ο Α. Μασσαβέτας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καλεί τους Ελληνες αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν “τη σοβαρότητα της γεωστρατηγικής απειλής της Ρωσίας”, η οποία εδώ και αιώνες προσπαθεί να “τορπιλίσει την ισχύ της Ελλάδας” και ενεργά χρησιμοποιεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον σκοπό αυτό. Στην αρρωστημένη φαντασία του συγγραφέα, η Ρωσία εμφανίζεται ως μια μοχθηρή δύναμη που διεξάγει έναν “υβριδικό πόλεμο” κατά της Ελλάδας, “χειραγωγεί οργανωμένα και επιδέξια” την ελληνική κοινή γνώμη, δωροδοκεί σχολιαστές με επιρροή και εκβιάζει τους ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, τα πιο εντυπωσιακά κοινά επιτεύγματά μας, τα οποία Ρώσοι και Ελληνες εκτιμούν, οι διμερείς πολιτιστικές και ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φόρουμ, των φεστιβάλ και των στρατιωτικών εκδηλώσεων, είναι, κατά την άποψη του συγγραφέα, τίποτα περισσότερο από άμεση καταστροφή από την πλευρά της Μόσχας και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο κ. Μασσαβέτας δεν είναι ούτε ιστορικός, ούτε συγγραφέας. Ασχολείται με τη σύνταξη των τουριστικών οδηγών. Υπάρχουν ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν στις σελίδες τους τέτοιες προσωπικότητες, που είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν εξόφθαλμα ψεύδη για να διαστρεβλώσουν τις κοινές σελίδες της ρωσικής-ελληνικής Ιστορίας και να τις παρουσιάσουν με αρνητικό τρόπο. Κάνοντας αυτό, τα μέσα αποδεικνύουν εκ νέου την προσήλωσή τους σε εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT