Περισσότερη διαφάνεια στο XAA

Περισσότερη διαφάνεια στο XAA

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν μετωπικά χθες στη Βουλή για τα προεκλογικά παιχνίδια της ΔΕΚΑ στη Σοφοκλέους. Και μπορεί μεν, όπως αναμενόταν, να καταψηφίσθηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (147-130), όμως η αίσθηση που έμεινε είναι ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει συνέχεια. «Αποφασίσθηκε σήμερα το κουκούλωμα του θέματος, πλην όμως η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, αφού το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται», υπογράμμισε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ. Καραμανλής, κάτι που δήλωσε ευθέως στην αίθουσα και ο κ. Μιλτ. Εβερτ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης επιχείρησε μια «φυγή προς τα εμπρός», εξαγγέλλοντας στη Βουλή πέντε μέτρα για τη θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

Την ιδιωτικοποίηση και αυτόνομη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παράλληλα με την αναζήτηση συνεργασιών με μεγάλα ξένα Χρηματιστήρια.

Τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων στις αγοραπωλησίες μετοχών.

Η δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου ελεγκτικών αρχών.

Την τακτική λογοδοσία των εποπτικών και ελεγκτικών Αρχών στο Κοινοβούλιο.

Τη δημιουργία εξειδικευμένου δικαστικού σώματος σε θέματα κεφαλαιαγοράς.

Εξωφρενικά

«Πιστεύω ότι με τα μέτρα αυτά το Χρηματιστήριο θα βρει το δρόμο του», τόνισε ο υπουργός, ενώ η πρώτη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Π. Παυλόπουλου ήταν ο χαρακτηρισμός των μέτρων ως εξωφρενικών: «Ιδίως η δημιουργία δικαστικού σώματος πραιτωριανών. Πρώτο και μείζονος σημασίας θα ήταν, δήλωσε στην «Κ» η μετεξέλιξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη αρχή, όπως ισχύει σε όλον τον κόσμο και όχι να παραμένει νομικό πρόσωπο πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση». Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος έθεσε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του κ. Σημίτη, όταν εμποδίζει, όπως είπε, κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο υποθέσεων την ώρα που ο ίδιος παραπέμπει όποιον έχει στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έθεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ του διλήμματος «ψήφος κατά συνείδηση ή κομματική πειθαρχία», αντιστρέφοντας τα διλήμματα που θέτει ο κ. Σημίτης. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε ισομερώς τόσο στον πρόεδρο της ΔΕΚΑ κ. Κουσουλάκο, όσο και στον διοικητή της Εθνικής Τραπέζης κ. Καρατζά, αφού ο κ. Καραμανλής υπαινίχθηκε σχέση της αγοραπωλησίας 6,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας μέσω της ΔΕΚΑ με την πρόσφατη συγχώνευση της Εθνικής με την Αλφα. Ακόμη πιο οξύς ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για ύπαρξη κυκλώματος πίσω από το προεκλογικό παιχνίδι, ενώ ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ υπαινίχθη ότι όσοι κερδοσκόπησαν στο ΧΑΑ ήσαν εν γνώσει της κυβερνήσεως.

Η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: αμφισβήτηση του εισαγγελικού πορίσματος, δικαιολόγηση των χειρισμών της ΔΕΚΑ ως αυτονοήτων και καταλογισμός στη Ν.Δ. προθέσεων ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Στο οξύ αυτό πνεύμα κινήθηκε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, σε αντίθεση με τον διάδοχό του που έκανε μια ήπια και τεχνοκρατική ομιλία.

Σε ίση μοίρα ευθυνών για την κατάσταση στο Χρηματιστήριο έθεσαν ΚΚΕ και Συνασπισμός τα δύο μεγάλα κόμματα. Απέδωσαν ευθέως πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τους όλους χειρισμούς και πολιτική εκμετάλλευσή τους στη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή