Ν.Δ.: Βαριά καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης

Ν.Δ.: Βαριά καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη κάλυψή του στη διοίκηση της ΔΕΚΑ παρέσχε στην ομιλία του ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, χαρακτηρίζοντας ηθική, νομική και δεοντολογική την υποχρέωση της εταιρείας να στηρίξει τις μετοχές του Δημοσίου. Παράλληλα, επιτέθηκε στη Ν.Δ. ότι με νομοθετικό πλαίσιο του 1991 έδινε την ευχέρεια αγοραπωλησίας μετοχών απευθείας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, διαδικασία διόλου διαφανή όπως υποστήριξε. Στους ήπιους τόνους αντιπαράθεσης του σημερινού υπουργού, ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, βάλλοντας ιδίως εναντίον του εισαγγελέα κ. Δ. Ασπρογέρακα, και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει να απαξιώσει την οικονομία και το Χρηματιστήριο και να πλήξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη, τόνισε πως «ένας λεκιασμένος υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν μπορεί να παίξει ορθά τον ρόλο του», ενώ κατήγγειλε το «κύκλωμα της διαβόητης ΔΕΚΑ» ονομάζοντας τους κ. κ. Κουσουλάκο (πρόεδρο ΔΕΚΑ), Σταύρο Θωμαδάκη (πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και τον κ. Καρατζά (διοικητή της Εθνικής Τράπεζας). Ο κ. Δ. Κωστόπουλος και η κ. Μπενάκη επισήμαναν πως το Δημόσιο αγόραζε μετά τις μετοχές που είχε πωλήσει στη ΔΕΚΑ. «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, ντροπή!», ανέφερε. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «βαριά σκιά καθεστωτικής νοοτροπίας εκ μέρους του πρωθυπουργού», σπεύδοντας να διερωτηθεί ρητορικά «τι να περιμένει κανείς όμως από τον κ. Σημίτη μετά τις δηλώσεις του για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» και το Χρηματιστήριο;».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Α. Μαντέλη στον εισαγγελέα, τον οποίον χαρακτήρισε «κάποιον Ασπρογέρακα», το πόρισμα του οποίου αμφισβήτησε παντελώς, κατηγορώντας τον για σύνταξη ενός «έωλου, επιπόλαιου, ατεκμηρίωτου και περίεργου εγγράφου». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έτερος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδος έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, τονίζοντας εξαρχής πως «οι μομφές και οι ύβρεις είναι άλλη διαδικασία και δεν θα παρασυρθώ σε έντονο και προσβλητικό ύφος, δεν θα καταφερθώ εναντίον της Δικαιοσύνης».

Ο κ. N. Κωνσταντόπουλος

Με προσεκτικές αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος παραδέχθηκε ότι στο Χρηματιστήριο «παίχθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης χοντρό παιχνίδι, επιχειρηματική και πολιτικο-οικονομική διαπλοκή που οδήγησε σε στρέβλωση της αγοράς αλλά και της κοινωνίας, προβάλλοντας ως αξίες το κόμμα των επενδυτών ή τον λαϊκό καπιταλισμό».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκος χαρακτήρισε δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες της κυβερνήσεως για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας που συνέβαλαν να αυξηθεί το «λαϊκό ρεύμα προς το τζόγο» και να ακολουθήσουν οι τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες. Από την άλλη κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κρατούσε χαμηλούς τους τόνους της όταν μεγάλωνε ο όγκος των μικροεπενδυτών: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και τασσόμαστε υπέρ της έρευνας? σε καμία πάντως περίπτωση συμμετέχοντας στη σκανδαλολογία που συντηρεί και το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη γνωστή διαμάχη Λαλιώτη – Μητσοτάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή