ΚΙΝΑΛ: Φόβοι για επιστροφή στην εσωστρέφεια

ΚΙΝΑΛ: Φόβοι για επιστροφή στην εσωστρέφεια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την προγραμματική του συνδιάσκεψη, σε ακριβώς έναν μήνα, «ίχνη» εσωστρέφειας εμφανίζονται εκ νέου στο στρατόπεδο του Κινήματος Αλλαγής.

Ο θόρυβος από τα σενάρια περί «εκεχειρίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο –μη εκπεφρασμένος, αλλά υπαρκτός– προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις και η επιστολή της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου (που εκλήφθηκε ως πολυμέτωπη «προειδοποίηση» προς την ηγεσία) τείνουν να τροφοδοτήσουν αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει η Χαρ. Τρικούπη: την ανακίνηση εσωκομματικών αναταράξεων στο «παρά πέντε» μιας καθοριστικής για την παράταξη διαδικασίας.

Οσον αφορά το φημολογούμενο μορατόριουμ με την Κουμουνδούρου, τα αντανακλαστικά αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ εμφανώς ενεργοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τη χθεσινή ομιλία της Φ. Γεννηματά στη Βουλή. Εν ολίγοις, η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί να μην αφήσει κανένα «παράθυρο» παγίωσης της αίσθησης ότι υφίσταται πολιτικό φλερτ με την πλευρά Τσίπρα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο σε αυτό φέρονται να έπαιξαν και οι αξιοσημείωτες αντιδράσεις εντός της Κ.Ο., ειδικά από πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απτό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί και η ίδια η επιστολή της κ. Γιαννακοπούλου, στην οποία χαρακτηρίζεται «σημαντικό πρόβλημα» το κλίμα προσέγγισης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως, για τους καλά γνωρίζοντες τις ισορροπίες εντός της Κ.Ο., η εν λόγω επιστολή δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Oπως έχει αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν η «Κ», εδώ και καιρό έχουν καταγραφεί προβληματισμοί για έλλειψη συντονισμού στη λήψη αποφάσεων, αλλά και –κυριότερα– για «συγκεντρωτική» διαχείριση από τον ηγετικό πυρήνα του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται, άλλωστε, για ζητήματα τα οποία θίγονται στην επιστολή της κ. Γιαννακοπούλου και εκτιμάται ότι απηχούν τις ανησυχίες και άλλων βουλευτών.

Απέναντι στον κίνδυνο γενικευμένων αναταράξεων, η Χαρ. Τρικούπη καλείται εκ νέου να δώσει σήμα αποκλιμάκωσης των εσωκομματικών τόνων. Προς αυτή την κατεύθυνση, υποβαθμίστηκε το ζήτημα της επιστολής, ενώ κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κ.Ο., όπου καταγράφηκε αρνητικό κλίμα, έμπειρα στελέχη κινήθηκαν «πυροσβεστικά» όταν οι τόνοι ανέβηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΚΙΝΑΛ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελικές προετοιμασίες της συνδιάσκεψης, με την ίδια τη Φ. Γεννηματά να ηγείται του καλέσματος περί εξωστρέφειας. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαρ. Τρικούπη, άλλωστε, είναι ότι μέσω των εργασιών της θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ανοικτά –πολιτικά, ιδεολογικά και δομικά– μέτωπα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή