Χρύσανθος Λαζαρίδης: Περί αχαριστίας και υποκρισίας

Χρύσανθος Λαζαρίδης: Περί αχαριστίας και υποκρισίας

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη κατά Σαμαρά (με τίτλο: «Περί αχαριστίας») –στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής– είναι μια θλιβερή υπόμνηση πως ο φανατισμός και η μικρόνοια δεν είναι «προνόμια» μόνο των ανώριμων ατόμων. Δυστυχώς, και σημαντικοί άνθρωποι μπορούν να υποκύψουν στους «πειρασμούς» της δηλητηριώδους εμπάθειας…

Πρώτα πρώτα, ουδείς κατάλαβε γιατί αποφάσισε να γράψει σήμερα –στα καλά καθούμενα– έναν λίβελλο κατά… Σαμαρά. Ο κ. Δρυμιώτης ΔΕΝ έχει σχέση με το «ιστορικό κόμμα της Ν.Δ.», για το οποίο τον έπιασε ξαφνικά τέτοιος «πόνος». Αντιθέτως, υπήρξε πρωθυπουργικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στη διακυβέρνηση 2010-2012.

Οσα αναφέρει είναι –για να το γράψω ευγενικά– παιδιάστικες ανοησίες:

• Καταγγέλλει τον Σαμαρά για κάποια δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη το 2017. Γιατί, λέει, ήταν «πρωτοπαλίκαρο του Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη» (πριν από 25 χρόνια!). Ξεχνάει, βέβαια, ότι ο Κακλαμάνης είχε εγκαταλείψει τον Σαμαρά ήδη από το 1999, στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 στήριξε την αντίπαλο του Σαμαρά, το 2014 διαγράφηκε από τον Σαμαρά και λίγο αργότερα επανήλθε, χωρίς ποτέ να «προσεγγίσει» τον Σαμαρά. Γιατί τάχα ο Σαμαράς «χρεώνεται» σήμερα κάποια δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη το… 2017;

• Καταγγέλλει ακόμη τον Σαμαρά για τις… διώξεις εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου μπορεί να βεβαιώσει ότι ο Σαμαράς ουδέποτε στράφηκε εναντίον του. Οι διώξεις εις βάρος Γεωργίου έγιναν από συναδέλφους του στην ΕΛΣΤΑΤ, που είχαν διοριστεί εκεί από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Και οι διώξεις αυτές κορυφώθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα. Τι σχέση έχει ο Σαμαράς με όλα αυτά;

Ακόμη, επαναλαμβάνει το γνωστό επιχείρημα περί «Ζαππείων». Συνηθισμένο «τικ» των «ορφανών του ΓΑΠ»… Που δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε.

• Ο Σαμαράς διαφώνησε με το πρώτο μνημόνιο γιατί ήταν ΛΑΘΟΣ. Λάθος «πολλαπλασιαστές», λάθος «μείγμα πολιτικής», λάθος «δυναμική χρέους – ΑΕΠ»… Το ίδιο το ΔΝΤ ομολόγησε τα λάθη του: Το καλοκαίρι του 2011, ο  επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχθηκε όχι απλώς ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος, αλλά και ότι ο σωστός πολλαπλασιαστής ήταν εκείνος που είχε επισημάνει αρχικώς ο Σαμαράς. Με άλλα λόγια, το πρώτο μνημόνιο οδηγούσε σε ύφεση ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ από όσο την υπολόγιζαν αρχικά! Αρα, ΔΕΝ μπορούσε να πιάσει τους στόχους της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Απλώς οδηγούσε στο Grexit… Αυτά τους έλεγε ο Σαμαράς στα «Ζάππεια». Και στη συνέχεια εργάστηκε για να διορθωθούν τα σφάλματα. Κι όταν ανέλαβε, εφάρμοσε το «διορθωμένο» μνημόνιο και έπιανε τους στόχους του. Και έτσι η χώρα γλίτωσε το 2012 από το Grexit…

• Ακόμη ο Σαμαράς τούς έλεγε ότι μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα με ταυτόχρονη επιλεκτική μείωση φόρων. Τότε τον αποκάλεσαν ειρωνικά… Χάρι Πότερ. Ομως, ο Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, αυτή την πολιτική εφάρμοσε: Eκοψε τον ΦΠΑ στην εστίαση, έκοψε τον φόρο στα ενοίκια, έκοψε τις ασφαλιστικές εισφορές (δύο φορές), τον φόρο στα ακίνητα (δύο φορές) κ.λπ. Και αύξησε το αφορολόγητο… Αυτή τη φιλελεύθερη πολιτική μείωσης φόρων εφαρμόζει σταδιακά σήμερα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Επίσης, ο κ. Δρυμιώτης κατηγορεί τον Σαμαρά ότι ξεκίνησε τον «αντιμνημονιακό αγώνα». Προφανώς δεν θυμάται πως, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, η Ν.Δ. του Σαμαρά ψήφισε περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια από όσα ψήφισε ποτέ αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Και σήμερα κατηγορεί τον Σαμαρά, ποιος; Ο συνεργάτης της κυβέρνησης ΓΑΠ που εξελέγη κραυγάζοντας «λεφτά υπάρχουν» το 2009. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από «Αχαριστία»! Είναι προκλητική Υποκρισία…

Ο κ. Δρυμιώτης κατηγορεί τον Σαμαρά ότι έφτασε το «μεγάλο ιστορικό κόμμα της Ν.Δ.» στο… 19% τον Μάιο του 2012. Βέβαια, το πραγματικό του πρόβλημα είναι διαφορετικό: την ίδια εποχή, το ΑΛΛΟ «ιστορικό κόμμα» –το ΠΑΣΟΚ– έπεσε στο 13,5%. Αυτό δυσκολεύονται να καταπιούν τα «ορφανά του ΓΑΠ»… Γιατί ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, η Ν.Δ. του Σαμαρά ανέβηκε στο 30%. Ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε κι άλλο – και δεν συνήλθε ποτέ… Και δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, η Ν.Δ. κράτησε τις δυνάμεις της στο 28%. Πρόκειται για την πιο μικρή κυβερνητική φθορά (μόλις 1,8%) που είχε ποτέ κόμμα εξουσίας. Η Ν.Δ. του Σαμαρά, σε δυόμισι χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης, έχασε μόλις 1,8%. Ενώ το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, επίσης σε δυόμισι χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης, έχασε 30%. Κι ύστερα διαλύθηκε… Αν η Ν.Δ. επί Σαμαρά είχε ταυτιστεί με τα σφάλματα του ΠΑΣΟΚ τότε, θα είχε την ίδια τύχη. Και δεν θα κυβερνούσε σήμερα.

Τέλος, ο κ. Δρυμιώτης αποφάσισε ξαφνικά να γράψει λίβελλο κατά ενός πρώην πρωθυπουργού χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην πρωθυπουργία του. Ούτε λέξη! Αυτό, όντως, συνιστά μεγίστη «Αχαριστία»… Να του θυμίσουμε, λοιπόν:

• Ο Σαμαράς είναι ο μόνος εκλεγμένος πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου μειώθηκε το χρέος (ονομαστικά και σε καθαρή θέση).

• Είναι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της θητείας του οποίου έγιναν οι περισσότερες μειώσεις φόρων (παρά την αναπόφευκτη λιτότητα τότε), οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές – μεταξύ των οποίων η περιστολή της σπατάλης στην Υγεία κατά 62%.

• Είναι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της θητείας του οποίου μειώθηκε  ο αριθμός των λαθρομεταναστών και ελέγχθηκαν τα σύνορα. Με τον «Ξένιο Δία», την ολοκλήρωση του «φράχτη» στον Εβρο και τα κλειστά κέντρα τύπου «Αμυγδαλέζα».

• Ο Σαμαράς υπήρξε ακόμη ο αρχηγός της Ν.Δ. ο οποίος στήριξε τον προηγούμενο αρχηγό, τον Κώστα Καραμανλή, στις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον του. Αλλά στήριξε και τον επόμενο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι «προηγούμενοι» και οι «επόμενοι» έχουν… αλληλοδιαγραφεί. 

• Κι ακόμη, ο Αντώνης Σαμαράς βοήθησε πέρυσι την τριπλή εκλογική νίκη της παράταξής του όσο κανένας πρώην αρχηγός και πρώην πρωθυπουργός έκανε ποτέ.

Αυτά όλα τα αναγνωρίζουν οι νεοδημοκράτες. Τα αναγνωρίζουν ακόμα και πολίτες που ΔΕΝ ψήφισαν Ν.Δ. Τα αναγνώρισαν και οι πάλαι ποτέ «εσωκομματικοί αντίπαλοι» του Σαμαρά. Τα αναγνώρισαν και επιφανείς πολιτικοί από άλλους χώρους –όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος– που συνεργάστηκαν μαζί του. Μόνο ο κ. Δρυμιώτης δεν κατάλαβε τίποτα!

ΥΓ.: Επαναλαμβάνω: Ο κ. Δρυμιώτης ΔΕΝ είναι ένας «ασήμαντος» άνθρωπος. Αντιθέτως, είναι ένας πολύ καλός τεχνοκράτης, με προσφορά. Είναι κρίμα που δέχθηκε να υπογράψει έναν τέτοιο ανόητο λίβελλο: Και «λίβελλο» (δηλαδή, εμπαθές και άδικο κείμενο). Και «ανόητο». Σίγουρα δεν άγγιξε τον Σαμαρά. Αδίκησε, όμως, τον εαυτό του…

* Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή