ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις θωράκισης των συνόρων από την Αθήνα

Κινήσεις θωράκισης των συνόρων από την Αθήνα

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται η ελληνική πλευρά, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και στον απόηχο της κινητικότητας που έχει προκαλέσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα η δήλωση της Αγκυρας περί ανοίγματος, προς τους πρόσφυγες, των πυλών που οδηγούν στην Ευρώπη.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες φωτογραφίες και βίντεο σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν εικόνα – όπως υποστηρίζεται – εκατοντάδων προσφύγων να κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μέχρι στιγμής, σε 800 με 1.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μεταναστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικα σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις.

Οι μεταναστες έχουν προσπαθήσει μια-  δυο φορές να περασουν δίχως αποτέλεσμα καθώς απωθήθηκαν από αστυνομικούς με χρήση χημικών.

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της βόρειας Ελλάδας, με στοχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής. 

Δείτε σχετικά: Μαζικές αφίξεις προσφύγων σε Εβρο και νησιά (φωτογραφίες)

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα», προσθέτοντας πως «μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», διευκρινίζεται ακόμη.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται από τα ξημερώματα το Λιμενικό Σώμα και η Αστυνομία. Το ένα από τα συνολικά τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που από την αρχή της κρίσης έχουν καταφύγει στην Τουρκία υπολογίζεται ότι βρίσκεται στα παράλια της γειτονικής χώρας. Σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο μέρος των Σύρων θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα είτε μέσω των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είτε μέσω του Eβρου. 

Στον Εβρο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Μιχ. Χρυσοχοΐδης – Στη Λέσβο ο Γ. Πλακιωτάκης 

Την ίδια ώρα, στον Εβρο μετέβη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στη Λέσβο μεταβαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας, από τις 7 το πρωί της Πέμπτης έως την ίδια ώρα σήμερα, δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών. Από τις 7 το πρωί σήμερα, σημειώθηκαν δύο περιστατικά, κάτι που ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες αρχές λαμβάνεται υπόψη η πληροφορία ότι αριθμός προσφύγων έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Τσεσμέ στις τουρκικές ακτές.

Ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού 

Σε πρώτη φάση, όπως είχε αποφασιστεί νωρίτερα, οι δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο. από το πρωί ενισχύθηκαν με επιπλέον 5 περιπολικά σκάφη και 70 άτομα προσωπικό. Ως μόνιμες δυνάμεις, στο Αιγαίο βρίσκονται περίπου 1.300 λιμενικοί (σε πλωτά και σε χερσαίες υπηρεσίες) και 50 σκάφη του Λ.Σ. ενώ σε αυτά συνδράμουν αλλά περίπου 12 του Frontex.

Μικροένταση στις Καστανιές Εβρου – Κλειστό το τελωνείο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες μικροεπεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στον Συνοριακό Σταθμό Καστανιών, όταν αλλοδαποί επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη συνοριακή γραμμή, στο τελείωμα του φράχτη, αλλά απωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου. Οπως αναφέρεται, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανακληθεί οι άδειες των συνοριοφυλάκων, ενώ θα ζητηθούν ενισχύσεις από όμορους νομούς. 

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα άλλο περιστατικό, όταν ομάδα περίπου 300 αλλοδαπών εντοπίστηκε να κινείται προς την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο. Ειδοποιήθηκε η τουρκική πλευρά και τελικά απετράπη η είσοδος των αλλοδαπών στη χώρα.