Μετανάστες με κορωνοϊό προωθεί η Αγκυρα στην Ελλάδα

Μετανάστες με κορωνοϊό προωθεί η Αγκυρα στην Ελλάδα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας διαπιστώνουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζαρκουλέ στον Εβρο και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας. Οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται σε απόλυτη τάξη υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της Αστυνομίας. 

Εκατοντάδες μετανάστες και βάρκες έχουν εντοπιστεί σε σημεία απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Παζαρκουλέ και την Οσμανίγιε (είναι χώρος φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία στην ανατολική Τουρκία). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών λόγω υπόπτων κρουσμάτων που είχαν αφεθεί στους χώρους φιλοξενίας. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να μεταβούν σε άλλες τουρκικές πόλεις ωστόσο, όπως είναι γνωστό, αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν έχει επιβάλει lockdown σε 31 από αυτούς. Εν συνεχεία, αντί να τους επιτραπεί η παραμονή στην Τουρκία, προωθήθηκαν με λεωφορεία στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες ώρες οι μετανάστες αυτοί θα επιχειρήσουν να περάσουν απέναντι και για αυτόν τον λόγο έχει τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη δύο πολεμικά ενώ έχει ήδη δοθεί η εντολή για άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία (πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι). Οι εντολές είναι σαφείς, δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία βάρκα να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος. 

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις υπερπτήσεις σε Λέσβο, Χίο και Εβρο σε μία κίνηση να αποσπαστεί η προσοχή από τη συγκεκριμένη προσπάθεια. 

Επισημαίνουν επίσης ότι ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Τα δύο τουρκικά αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από τη Λέσβο δεν δίστασαν να κατέβουν μέχρι και στα 5.000 πόδια βόρεια από το νησί προκειμένου να παρενοχλήσουν βρετανικό αεροσκάφος της Frontex. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πολλές από αυτές τις πληροφορίες από ανοιχτές πηγές όπως ΜΚΟ που ασχολούνται με την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

Διευκρινίσεις από MKO

Η κ. Νάταλι Γκρούμπερ (Νatali Gruber), πρόεδρος  της  “Josoor – Verein zur Vernetzung von Flüchtlingen und Unterstützungsinitiative» με  την από 20 Απριλίου 2020 επιστολή της προς την «Κ», αναφέρει ότι στο δημοσίευμα κάναμε χρήση έργων πνευματικής της ιδιοκτησίας, εννοώντας κατά πάσα πιθανότητα φωτογραφίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει λαθεμένη εντύπωση για το έργο της. Επιπλέον δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Από την  πλευρά μας δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τη δήλωση αυτή και σημειώνουμε ότι παρότι η συγκεκριμένη οντότητα ουδόλως αναφέρθηκε ή υπονοήθηκε στο δημοσίευμα, εντούτοις αφαιρέσαμε δύο φωτογραφίες από αυτό.

Σύμφωνα με την παραπάνω επιστολή, «η Josoor ιδρύθηκε το 2015 στην Αυστρία με σκοπό την ανάπτυξη μιας online πλατφόρμας για πρόσφυγες και υποστηρικτές. Ήταν ανενεργή από το 2018 έως και τις 18 Μαρτίου 2020. Τότε ένας συνιδρυτής της Josoor και άλλοι ανεξάρτητοι εθελοντές στην Τουρκία ξεκίνησαν μια νέα γενιά δραστηριότητας της Josoor. Μαζί, οργάνωσαν την διανομή βασικών προμηθειών όπως φαγητό, κουβέρτες και υγειονομικά κιτ μέσω τοπικών εταίρων στο Καρά-αγάτς (προάστιο της Αδριανούπολης δίπλα στην συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε).

Με τη βοήθεια των επαφών τους ανάμεσα στους πρόσφυγες στην περιοχή, επίσης άρχισαν να αναφέρουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης σε καθημερινή βάση. Μετά την διάλυση της κατάστασης του Παζάρκουλε και την αναχώρηση των προσφύγων προς τα στρατόπεδα καραντίνας, η Josoor συνέχισε το έργο της. Έως σήμερα, η εργασία αυτή περιλαμβάνει την παρακολούθηση του που μεταφέρονται αυτοί οι 6.000 πρόσφυγες, οργανώνει βασικά αγαθά γι’ αυτούς και μοιράζεται πληροφορίες για την κατάστασή τους online αλλά και μέσω διεθνών ΜΜΕ. Σε καμία φάση δεν προσπάθησε κάποιο από τα μέλη της ομάδας μας ή εταίροι μας να βοηθήσουν οποιονδήποτε να περάσει σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή