Στην νέα ΠΝΠ η δωρεά της Βουλής για τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Στην νέα ΠΝΠ η δωρεά της Βουλής για τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατεπείγουσα κατασκευή πενήντα κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», έργο στηριζόμενο σε δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει (Αρθρο 62ο) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες 13 Απριλίου 2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Α’84).

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Απριλίου είχε ληφθεί σχετική απόφαση από την διάσκεψη των Προέδρων, στηριζόμενη ομόφωνα από όλα τα κόμματα, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα σε δήλωση του τότε να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το νοσοκομείο Σωτηρία «είναι ένας από τους πολύτιμους προμαχώνες της πρωτοφανούς υγειονομικής μάχης που διεξάγεται». Με την ευκαιρία γινόταν γνωστό τότε ότι «οι 32 εκ των 50 κλινών θα αναπτυχθούν σε μεταλλικό κτίριο ειδικών προδιαγραφών συνολικού εμβαδού 720 m2, που θα κατασκευαστεί στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου αναφοράς για COVID-19 «Σωτηρία». Οι υπόλοιπες 18 θα αναπτυχθούν επίσης στο ίδιο Νοσοκομείο, σε υπάρχον κτίριο, τμήμα του οποίου θα μετατραπεί για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού».

Στη χθεσινή ΠΝΠ μεταξύ άλλων σημειώνονται τα ακόλουθα: «Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Υγείας, διατίθεται υπό τη μορφή δωρεάς, το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” για την κατασκευή και προμήθεια πενήντα νέων κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας εντός τμήματος του Γενικού νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”. Η δωρεά αυτή απαλλάσσεται παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων φορολογικών διατάξεων και ως προς τη δωρεά αυτή δεν επιβάλλεται κατάσχεση στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης, γενικής ή ειδικής, διάταξης».

Σε συνέχεια αυτών προβλέπεται ότι «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνονται η οικοδομική άδεια και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, μετά από εισήγηση των αρμόδιων, κατά περίπτωση, Γενικών διευθυντών, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας».

Ως προς το συγκεκριμένο έργο και την εκτέλεση του αναφέρεται πως«“προσκαλούνται τουλάχιστον πέντε κατασκευαστικές εταιρείες με αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών έργων υγειονομικού ενδιαφέροντος και προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού». Μεταξύ των κριτηρίων και απαιτουμένων είναι «η εκτέλεση και παράδοση του συγκεκριμένου έργου εντός δύο μηνών από την υπογραφή της οικείας σύμβασης».

Στην ίδια ΠΝΠ επισημαίνεται ότι την διοίκηση και διαχείριση του εν λόγω έργου”θα έχει η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” και προστίθενται τα ακόλουθα:«για την εμπρόθεσμη εκτέλεση του έργου από τον ανάδοχο και λόγω του κατεπείγοντος, ο ανάδοχος δύναται να εκτελεί εργασίες καθ’ όλο το 24ωρο και κατά τις ημέρες αργίας, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, τηρουμένης κατά τα λοιπά πλήρως της εργατικής νομοθεσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή