Tηλεδιάσκεψη των «νικητών» του κορωνοϊού

Tηλεδιάσκεψη των «νικητών» του κορωνοϊού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πιο αποτελεσματικές χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας συνομιλούν μεταξύ τους. Μία τέτοια πρωτότυπη τηλεδιάσκεψη, παρουσία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή άλλων έξι χωρών που πέτυχαν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν. Βασικό θέμα ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες αλλά και να αντέξουν τα συστήματα υγείας.

Οπως ήταν λογικό, μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε στις στρατηγικές της επόμενης μέρας και το πώς βλέπει κάθε χώρα τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Η συμμετοχή τής Ελλάδας σε αυτό το κλαμπ χωρών δεν είναι αμελητέα. Στο Μαξίμου, άλλωστε, επεξεργάζονται ήδη το πλάνο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Μία διαφορετική πτυχή της τηλεδιάσκεψης έδωσε η αυστριακή Der Standard. Αναφερόμενη στη συνάντηση είπε πως ο καγκελάριος Κουρτς επιδιώκει τη συνεργασία με «έξυπνες» χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα η συνεργασία συμπεριλαμβάνει τους τομείς της έρευνας για εμβόλια και φάρμακα, με τις ίδιες πηγές να λένε πως μπορεί να λάβει χώρα συνάντηση στη Βιέννη για θέματα έρευνας.

Την ίδια ώρα και ενώ εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το τελικό πλάνο της πρώτης άρσης των μέτρων, το πολιτικό θερμόμετρο χθες ανέβηκε έπειτα από πολύ καιρό. Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα voucher προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Με σκληρή γλώσσα ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε πως η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή «μόνο θλίψη προκαλεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πανδημία, είναι κρίμα να είναι τόσο μικρός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η φρασεολόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αρμόζει στη Βουλή, ούτε στον θεσμικό του ρόλο», λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας «προσβάλλει ευθέως τον ελληνικό λαό και υπενθυμίζει σε όλους τους Ελληνες ότι ακόμη και το κουστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο». Είναι προφανές πως όσο υποχωρεί ο ιός τόσο η πολιτική κόντρα θα επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα.

Τέλος, όσον αφορά την άρση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι διεργασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. Χθες υπήρχαν και πάλι συσκέψεις επί συσκέψεων για τις τελικές λεπτομέρειες. Το βέβαιο είναι πως αναμένεται άμεσα το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων, κουρείων και κομμωτηρίων, όλα με κανόνες και με αποστάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Υπό εξέταση είναι ακόμα το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με το ερώτημα να συνοδεύει κυρίως τα δημοτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή