Ο Β. Κικίλιας στην 73η ΓΣ του ΠΟΥ για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Β. Κικίλιας στην 73η ΓΣ του ΠΟΥ για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα που κατατέθηκε από την ΕΕ, αναφορικά με την ανταπόκριση στην COVID-19, όπως ανέφερε στο μήνυμα του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην 73η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορωνοϊού, συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία, αναφέρει στο μήνυμα του ο υπουργός Υγείας και προσθέτει ότι αυτό έγινε για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες.

«Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι καθημερινοί ήρωες: οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ανέλαβαν επιτυχώς την ιχνηλάτηση από το πρώτο κιόλας κρούσμα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας. Εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Στις 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown».

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπως λέει ο Β. Κικίλιας, ξεκίνησε από τις ΜΕΘ. «Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017. Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. Οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, εν μέσω μιας παγκόσμιας διαμάχης υλικών. Ολοκληρώσαμε δωρεές 865 φορέων, ύψους 89 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας: «Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη. Είναι μια αξία, είναι μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εποχές πρωτοφανούς κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα που κατατέθηκε από την ΕΕ, αναφορικά με την ανταπόκριση στην COVID-19.

Ευχόμενος σύντομα να έχουμε θετικές ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων, παροτρύνω την υποστήριξη της "υγείας σε όλες τις πολιτικές", ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω».

Πηγή: ΑΠΕ –  ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή