«Στο κόκκινο» η Βουλή την προσεχή περίοδο

«Στο κόκκινο» η Βουλή την προσεχή περίοδο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όρια ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας δοκιμάζονται πλέον στο Κοινοβούλιο, καθώς όχι μόνο είναι εξαιρετικά βαρύ το (προαναγγελθέν πυκνό) νομοθετικό έργο, αλλά και επειδή παραλλήλως προγραμματίζονται ιδιαίτερης σημασίας συνεδριάσεις Επιτροπών, μέσα σε ένα περιβάλλον «περιορισμένο» εξαιτίας των γνωστών μέτρων υγειονομικής προστασίας βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας. Ως προς τα νομοσχέδια, ως τώρα έχουν κατατεθεί δύο: το πρώτο αφορά ακόμα δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και το δεύτερο είναι αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αμφότερα εισάγονται αύριο Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση, με εκείνο των ΠΝΠ να σχεδιάζεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς τελική έγκριση την προσεχή Παρασκευή.

Αύριο, επίσης, συνεδριάζει η Επιτροπή Δημοσίων επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με αντικείμενο την διατύπωση γνώμης για τον επαναδιορισμό του κ. Ι. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεδομένης της συγκυρίας, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αναγκαία πολιτική ενόψει της επερχόμενης μεγάλης ύφεσης να τροφοδοτεί μεγάλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό, αυτή η συνεδρίαση προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Μία ημέρα μετά, ανοίγει ένας διήμερος κύκλος ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων: Την τρίτη ενημερώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παπαγιωτόπουλος και την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Τα γεγονότα στον Έβρο, στο Αιγαίο  και γενικότερα το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσδίδουν στις δύο αυτές συνεδριάσεις ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για μεθαύριο Τρίτι, επίσης, έχει προγραμματιστεί  συνεδρίαση Επιτροπής με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Πιερρακάκη, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει η «προανακριτική» Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Το πρωί της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ σε άλλες συνεδριάσεις σχεδιάζεται συζήτηση επί ετήσιας (2019) Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, και διατύπωση γνώμης για διορισμό του προτεινομένου από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νικ. Κούκη.

Σε αυτά, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι υπάρχει και κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων) την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, ότι θα υπάρξουν και άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής για το περί τα αγροτικά σχέδιο νόμου, ενώ προγραμματίστηκε και ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας επίσης την Τετάρτη για την απόφαση επί προτάσεων άρσης ασυλίας βουλευτών.

Εξαιτίας των ειδικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο Κοινοβούλιο προκειμένου να γίνονται όλα στη βάση των υποδείξεων της υγειονομικής υπηρεσίας, όλες οι προαναφερόμενες συνεδριάσεις (πλην εκείνης με την ενημέρωση από τον κ. Παπαγιωτόπουλο που θα γίνει στο ΥΕΘΑ) θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά σε δύο αίθουσες: της Ολομέλειας και της Γερουσίας.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί από πολλές πλευρές το τελευταίο διάστημα, οι διαδικασίες αυτές «ελέγχονται» ως προς την επάρκεια της συζήτησης ενός εκάστου θέματος, μια και οι επ’ αυτών συνεδριάσεις «συμπιέζονται» χρονικά μια και δεν είναι απεριόριστες οι ώρες κάθε μέρα. Αυτό, παράλληλα, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί σχεδόν καθημερινά το Κοινοβούλιο από νωρίς το πρωί έως και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ρυθμός που «κρατά στο κόκκινο» και τους εργαζόμενους στις αρμόδιες για την ορθή λειτουργία υπηρεσίες. Η αναζήτησή τρίτης ευρύχωρης αίθουσας στο κτίριο εκτιμάται ότι θα «διευκολύνει» μερικώς μόνο τους βουλευτές, με τους παρατηρητές του κοινοβουλευτικού έργου να σημειώνουν ότι η προβληματική κατάσταση θα διαρκέσει πολύ, δεδομένης της κυβερνητικής βούλησης να «περάσει» μεγάλος αριθμός νομοθετημάτων εντός του θέρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή