Ν.Δ.: μεγάλη «εξόρμηση» προέδρου και στελεχών

Ν.Δ.: μεγάλη «εξόρμηση» προέδρου και στελεχών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, με σαφείς στόχους αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για την άσκηση αντιπολιτευτικής πολιτικής, θα προχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους επόμενους μήνες. Αιχμή της πολιτικής, θα είναι τόσο η ενίσχυση του προσωπικού προφίλ του K. Καραμανλή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, αλλά και η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, ως εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Το πρώτο, θα επιδιωχθεί με μία σειρά προσωπικών παρεμβάσεων του κ. Καραμανλή, με επισκέψεις και ενημερώσεις, με στόχο να καταδειχθεί το κοινωνικό ενδιαφέρον τόσο του κόμματος όσο και του ιδίου. Ταυτόχρονα μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, θα πραγματοποιηθούν οι περιοδείες του κ. K. Καραμανλή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην προσπάθεια να περάσει στο ευρύ κοινό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει εκείνα τα έμπειρα στελέχη πρώτης γραμμής, που είναι και άφθαρτα πολιτικά και μπορούν να αποτελέσουν δυναμικό πυρήνα στην «αυριανή κυβέρνηση» της Ν.Δ. O στόχος αυτός, αναμένεται να επιτευχθεί και με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος του κόμματος, που ετοιμάζει ο πολιτικός σχεδιασμός (Γιώργος Σουφλιάς). Θα καταβληθεί προσπάθεια να περάσουν στο πλατύ κοινό και με τον πιο κατανοητό τρόπο, οι θέσεις της Ν.Δ., σαν μια απάντηση στην κυβέρνηση ότι η Ρηγίλλης διαθέτει πρόγραμμα, που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

Εναλλακτικές προτάσεις

Οσον αφορά την άσκηση αντιπολιτευτικής τακτικής, σημασία θα δοθεί στην υποβολή εναλλακτικών προτάσεων-λύσεων, σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα εθνικά ζητήματα, καθώς στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιο ότι, με πρώτο το Κυπριακό, τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους την κοινή γνώμη.

Επίσης με βάση τον προγραμματισμό της, η Νέα Δημοκρατία θα προβάλλει τις θέσεις της, τόσο για τα αγροτικά ζητήματα, όσο και για την Ολυμπιάδα. Ερωτήσεις θα υποβληθούν στη Βουλή για θέματα κοινωνικά (υγείας, προβλήματα αγροτικού κόσμου) ενώ θα υποβληθεί και πρόταση μέσα στον Ιανουάριο, για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής -σχετικό σχέδιο μελετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Προκόπης Παυλόπουλος- για το μείζον θέμα των Ελληνοποιήσεων.

Στόχος επίσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι και η ενδυνάμωση της εικόνας του, ως νικητού, που θα αποτελέσει και πρόκριμα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στη μάχη του προσεχούς Οκτωβρίου για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Οσον αφορά τη μάχη στον πρώτο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, όλο και περισσότεροι θεωρούν βέβαιο ότι η κα Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια. Εντύπωση… που μάλλον υποβοηθά το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να ανταποκριθεί… εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θετικά στην πρόκληση της «δοκιμασίας» για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Η τρίτη, ιδιαίτερα σοβαρή, δοκιμασία για την κυβέρνηση θα είναι η νέα προσπάθεια αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι προφανές, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν την περασμένη άνοιξη με αφορμή τις προτάσεις του τότε υπουργού Εργασίας κ. T. Γιαννίτση, ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει μια «βαθιά τομή» στο Ασφαλιστικό το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα περιθώρια για μια «μη λύση» που θα γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους συνδικαλιστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πραγματοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στο υφιστάμενο σύστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT