Κυπριακό: μετά τα δείπνα, αρχίζουν τα δύσκολα

Κυπριακό: μετά τα δείπνα, αρχίζουν τα δύσκολα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το τραπέζι του δείπνου, σε εκείνο των ουσιαστικών και δύσκολων συνομιλιών, καλούνται να περάσουν στις 16 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, καλείται ο κ. Ντενκτάς να αποδείξει εάν η στάση καλής θέλησης και προθέσεων την οποία επέδειξε τόσο στο δείπνο του περασμένου Σαββάτου στην οικία του κ. Κληρίδη, όσο και σε εκείνο στην κατεχόμενη Λευκωσία αφορά και στην ουσία και εξασφαλίζει την συνεργασία του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Ντενκτάς εμφάνισε εαυτόν διαλλακτικό και πρόθυμο να συμβάλει στην προσπάθεια διαλευκάνσεως του ζητήματος των αγνοουμένων, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και -όπως είπε- των Τουρκοκυπρίων. Το ζήτημα αυτό έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπροσθέτως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαβεβαίωσε τον οικοδεσπότη-συνομιλητή του ότι θα μεριμνήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Ειδικότερα ως προς το ζήτημα των αγνοουμένων πολιτικοί παρατηρητές στην κυπριακή πρωτεύουσα επισήμαναν ότι η υπόσχεση του κ. Ντενκτάς συνεπάγεται εκταφές λειψάνων τόσο στις κατεχόμενες περιοχές όσο και στις ελεύθερες. Επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, καλώντας τις ΗΠΑ και την E.E. «να προειδοποιήσουν και να πείσουν» την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη δημιουργία ενός νέου ειλικρινούς συνεταιρισμού με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», διπλωμάτες στην Λευκωσία, σχολιάζοντας το τελευταίο αυτό δείπνο, αν και το χαρακτήρισαν επίσης «κοινωνικό γεγονός», σημείωναν ότι το θεωρούν ζωτικό βήμα για τη βελτίωση του κλίματος πριν από τις συνομιλίες της 16ης Ιανουαρίου.

Τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση των κ. Κληρίδη και Ντενκτάς αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο ο κ. Αλβάρο ντε Σότο, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του OHE για το Κυπριακό, ο οποίος θα έχει χωριστές επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν αποκλείεται και κάθοδος του γ.γ. κ. Κόφι Ανάν στη Λευκωσία.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και με συγκρατημένη αισιοδοξία την κινητικότητα η οποία παρουσιάζεται τελευταία στο Κυπριακό, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το μείζον είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε οποιαδήποτε, πάντως, περίπτωση κρίσιμες για το Κυπριακό θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός προέδρος κ. Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του μηνός, αρχικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. K. Σημίτη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές, όμως, που σχεδιάζει το επιτελείο του κ. Παπαντωνίου, αφορούν τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών διά μεθόδων, που είχαν εφαρμοστεί για την απορρόφηση των κονδυλίων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, όπως οι τιτλοποιήσεις και το leasing. Στις προθέσεις του υπουργού συμπεριλαμβάνεται επίσης η κατάργηση των περίφημων «offset», η λειτουργία των οποίων περισσότερα προβλήματα από «ωφελήματα» προκαλεί, και η στροφή της προσοχής της ελληνικής πλευράς προς τις συμπαραγωγές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT