«Πρεμιέρα» στα απογευματινά ιατρεία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρεμιέρα» της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων η χθεσινή μέρα με κύρια χαρακτηριστικά την ενημέρωση των πολιτών και το «κλείσιμο» των πρώτων ραντεβού αλλά και τα πρώτα εμπόδια. Το Ιπποκράτειο, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας και το Νοσοκομείο Πατησίων ήσαν τα ιδρύματα που υιοθέτησαν στην αρχή του 2002 το νέο θεσμό και από χθες το πρωί δέχονται αρκετά τηλεφωνήματα από πολίτες που θέλουν να πληροφορηθούν για τα απογευματινά ιατρεία ή να «κλείσουν ραντεβού» με το γιατρό.

Ως ένα νέο θεσμό, ο οποίος θα κινήσει τα λιμνάζοντα ύδατα, θα καταπολεμήσει τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και θα φτιάξει ένα σύστημα παραγωγικό και πολύ αποτελεσματικό, χαρακτήρισε χθες ο υφυπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Εκτορας Νασιώκας τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. O υφυπουργός κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους χώρους των απογευματινών ιατρείων του Ιπποκράτειου, πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, αφού επισήμανε «θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, θα τις ξεπεράσουμε, δεν είμαστε δογματικοί, θα κάνουμε αλλαγές».

Μία από τις πρώτες δυσκολίες ήταν και η έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης ορισμένων υπαλλήλων του Ιπποκρατείου για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων που είχε αποτέλεσμα οι πολίτες που απευθύνονταν από νωρίς χθες στο νοσοκομείο, ζητώντας σχετικές πληροφορίες να… παραπέμπονται «για τις 20 Ιανουαρίου». Οπως εξήγησε στην «K» η διοικητής του νοσοκομείου κ. Χαρίκλεια Δημητριάδου, εξαιτίας της περιόδου των γιορτών κάποιοι υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά, πρόβλημα που επιλύθηκε στις 9.00 το πρωί. Προς το παρόν στο Ιπποκράτειο θα λειτουργούν απογευματινά ιατρεία για τις ειδικότητες της Παθολογίας, της Χειρουργικής και της Καρδιολογίας. Περίπου 60 γιατροί του ΕΣΥ (διευθυντές γιατροί, αναπληρωτές διευθυντές και επιμελητές A΄) διαφόρων ειδικοτήτων έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο θεσμό, ενώ έως χθες 15 πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απογευματινά ιατρεία εντός ή εκτός νοσοκομείου. Οι οκτώ πανεπιστημιακοί γιατροί που θα πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο εκτός του νοσοκομείου -στο πλαίσιο του νόμου 2889/01- προμηθεύτηκαν ήδη τα ειδικά μπλοκ αποδείξεων από το νοσοκομείο ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο διακοπής άσκησης επαγγέλματος από την Εφορία. Τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργούν σε πρώτη φάση από τις 3-6 μ.μ. ωράριο το οποίο θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση των πολιτών.

Οι πρώτες επισκέψεις

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Χθες πολλοί πολίτες απευθύνθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου προκειμένου να πληροφορηθούν τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων ενώ ορισμένοι έκλεισαν τα πρώτα ραντεβού. Τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο Πατησίων θα λειτουργούν από τις 4 έως τις 6μ.μ. τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, και σχεδόν όλοι οι γιατροί (περίπου 40) έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο θεσμό. «Είναι ένας θεσμός που ξεκινάει σήμερα και θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου», τόνισε μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος του A΄ ΠεΣΥ Αττικής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος. «H λειτουργία των απογευματινών ιατρείων πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, να δείξει τη χρησιμότητά της ενώ χρειάζεται και η συνεργασία των ιατρών και του λοιπού προσωπικού. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις υπάρχει αποδοχή των απογευματινών ιατρείων από τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία».

Από τις 5μ.μ. έως τις 8μ.μ. θα λειτουργούν σε πρώτη φάση τα απογευματινά ιατρεία και στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Οπως είπε στην «K» ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Πρέντζας, από χθες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία ενώ υπολογίζεται -ανάλογα και από τη ανταπόκριση των πολιτών- να αρχίσουν οι επισκέψεις την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αίτηση για συμμετοχή σε απογευματινά ιατρεία περίπου 15 γιατροί των περισσοτέρων ειδικοτήτων που διαθέτει το νοσοκομείο.

Το νέο μέτρο θα κριθεί από τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό, τονίζει στην «K» ο πρόεδρος του ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσάκος, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων χρειάζεται πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθεί ο πολίτης για τον τρόπο λειτουργίας τους. «Εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει νοσηλευτικό και διοικητική υποστήριξη στους γιατρούς που επιθυμούν να έχουν απογευματινό ιατρείο».

Συνάντηση Παλαμά – Μπρίμλο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT