«Λύση νίκης» το όνομα των Σκοπίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H λύση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔ της Μακεδονίας πρέπει να είναι «λύση νίκης» τόσο για την Αθήνα όσο και τα Σκόπια, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Σλόμπονταν Τσασούλε στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εκπρόσωπος κυβερνήσεως τρίτης χώρας στην Αθήνα το 2002. H χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας υπήρξε εγκάρδια και εκάλυψε όλα τα θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος και διμερών σχέσεων και, φυσικά, το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, από τη λύση του οποίου εξαρτάται η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ερωτηθείς σχετικώς με την πρόταση της διεθνούς ομάδος κρίσεων περί υιοθετήσεως της συναγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» απ’ όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδος που θα επέλεγε μιαν άλλη ονομασία, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης διαρκούν εδώ και κάποια χρόνια και είναι ανεξάρτητες από το τι προτείνουν διάφορες ομάδες, οι οποίες υπέβαλαν στο παρελθόν πολλές προτάσεις, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες». O κ. Παπανδρέου τόνισε ωστόσο ότι «τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι δύο χώρες, μέσα στο πλαίσιο του OHE, μαζί με τον ΟΗΕ».

Κοινές αντιλήψεις

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι αλληλένδετα» και πρόσθεσε ότι «οι δύο χώρες έχουν ίσως από τις πιο κοινές αντιλήψεις για την ευρύτερη περιοχή μας, για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η πορεία των Βαλκανίων». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ έχουν δημιουργήσει μία θετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα οφέλη είναι αμοιβαίως σημαντικά. O κ. Τσασούλε αναγνώρισε ότι στη διάρκεια της προσφάτου σοβαρής κρίσεως που πέρασε η ΠΓΔΜ εξ αιτίας της ανταρσίας του αλβανικού στοιχείου, «βρήκαμε πράγματι μία πλήρη συμπαράσταση εκ μέρους της Ελλάδος» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον πλέον σοβαρό μας εταίρο για την προώθηση των επιδιώξεών μας, για την είσοδό μας στις ευρωπαϊκές δομές και στις δομές του NATO.

O κ. Παπανδρέου από την πλευρά του αναφέρθησε στην «διμερή συνεργασία» στο πλαίσιο ιδιαίτερα της συμμετοχής της Ελλάδος στην E.E. και στο NATO και πώς αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποιήσεως και Συνδέσεως των Σκοπίων με την E.E.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT