Και νέο, εκτός ατζέντας, ραντεβού Κληρίδη – Ντενκτάς

Και νέο, εκτός ατζέντας, ραντεβού Κληρίδη – Ντενκτάς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενδέχεται να έχουν νέα συνάντηση πριν από την προγραμματισμένη για τις 16 Ιανουαρίου «επίσημη» έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεών τους επί της ουσίας του Κυπριακού. Επίσημη επιβεβαίωση για τη συνάντηση δεν υπάρχει. Εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, θα αφορά αποκλειστικά το θέμα των αγνοουμένων, δίνοντας έτσι συνέχεια στη θετική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές της ανάγκης επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, το οποίο έθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο γεύμα που παρέθεσε στον Ντενκτάς στις 29 Δεκεμβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, οι χειρισμοί του θέματος των αγνοουμένων θα γίνονται απευθείας από τους δύο ηγέτες. Γεγονός που καταδεικνύει και την αποφασιστικότητα και των δύο, κατά τις εκτιμήσεις ξένων, να προωθήσουν το θέμα.

«Επιφυλακτική

αισιοδοξία»

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει την ανταπόκριση του Ντενκτάς στο θέμα με «επιφυλακτική αισιοδοξία», αναμένοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια η οποία θα ανατρέπει την έως τώρα συμπεριφορά του Ντενκτάς και σε αυτό το ζήτημα.

Το θέμα, πάντως, βρίσκεται σε μια φάση όπου αυτό χρειάζεται, όπως δηλώνουν συγγενείς των αγνοουμένων, είναι συγκεκριμένα βήματα που θα ενεργοποιούν διαδικασίες πειστικής διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων. Η Επιτροπή των συγγενών εκφράζει ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Προέδρου της Κύπρου κ. Κληρίδη, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο πρόεδρός τους Νίκος Θεοδοσίου, κινήθηκαν στους άξονες που είχαν προσυμφωνηθεί. Και αυτοί είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής της τουρκικής πλευράς στην διερεύνηση που διεξάγει ομάδα ειδικών της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», με εκταφές οστών και αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA. Διαδικασία όμως που σημαίνει αιμοληψία από συγγενείς, πράγμα που απαγόρευσε στο παρελθόν ο Ντενκτάς. Ενώ παράλληλα σημαίνει και εκταφές οστών και στα Κατεχόμενα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διερεύνηση της τύχης αγνοουμένων που έχουν αποδεδειγμένα συλληφθεί, παρουσία μαρτύρων και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί από τους Τούρκους να διερευνήσουν τις περιπτώσεις αυτές.

Χωρίς να αποτελεί είτε προϋπόθεση είτε μέρος της διαδικασίας της συνάντησης της 16ης Ιανουαρίου, σίγουρο είναι ότι μια θετική εξέλιξη στο θέμα των αγνοουμένων θα βελτιώσει το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επηρεασθούν και οι θέσεις των δύο πλευρών επί της ουσίας ή ότι οι επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του Ραούφ Ντενκτάς παραμερίζονται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT