ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζ. Πάιατ: Στρατηγικής σημασίας για τη συνεργασία με Ελλάδα η Σούδα

tz-paiat-stratigikis-simasias-gia-ti-synergasia-me-ellada-i-soyda-2382778

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βάση της Σούδας, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Τόσο ο κύριος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο κύριος Πάιατ χαρακτήρισαν τις εγκαταστάσεις ως κομβικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και βασικό πυλώνα ισχύος σε κρίσιμες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

tz-paiat-stratigikis-simasias-gia-ti-synergasia-me-ellada-i-soyda0

«Επισκεφθήκαμε σήμερα με τον Αμερικανό πρέσβη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μια περιοχή εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψή μας εδώ έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Διότι η Σούδα εκφράζει με σαφή και εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, ο κύριος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των υποδομών των εγκαταστάσεων, και στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία «που αναπτύσσεται μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη βαθιά στρατηγική σχέση που έχουν οι δύο χώρες».

tz-paiat-stratigikis-simasias-gia-ti-synergasia-me-ellada-i-soyda2

Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας έκανε λόγο και για το κοινό όραμα Ελλάδας και ΗΠΑ για ειρήνη στην περιοχή. «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή και υπογραμμίζουν πάντα τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει, όπως άλλωστε έπραξε πάντα, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να απωθήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβολή στρεφόμενη εναντίον της» είπε ο κύριος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις δύο χώρες» τόνισε και συνέχισε  χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό ορόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την υπογραφή, πριν από μερικούς μήνες, του νέου παραρτήματος της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

tz-paiat-stratigikis-simasias-gia-ti-synergasia-me-ellada-i-soyda4

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ χαρακτήρισε «κόσμημα» και καθημερινό, στρατηγικό πεδίο προαγωγής της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας τη βάση της Σούδας. Επίσης,  αναφέρθηκε στον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ».

Ο κύριος Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σήμερα πιο ισχυρές από ποτέ και πως αυτό κατέστη σαφές από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο.

Επισήμανε, δε, πως ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες της πολύπλευρης σχέσης είναι η διμερής αμυντική συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πάιατ ανέδειξε τη σημασία που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο κόλπος της Σούδας και εξέφρασε τη δέσμευση να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να επενδύουν σε αυτήν τη συνεργασία και να οικοδομήσουν την ισχυρότερη δυνατή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, «για να φέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περίπλοκη και συχνά δύσκολη περιοχή».

Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημασία της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης τη χαρακτήρισε ως «την αιχμή του δόρατος της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και σημείωσε ότι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ παίζει δύο κρίσιμους ρόλους».

tz-paiat-stratigikis-simasias-gia-ti-synergasia-me-ellada-i-soyda6

«Πρώτα απ' όλα, είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα μας για την προβολή της αμερικανικής δύναμης στη στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Συρία έως τη Λιβύη και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό δίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και άλλα μέσα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των υποχρεώσεων της συμμαχίας μας και για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας» εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Η άλλη πτυχή του κόλπου της Σούδας που είναι λιγότερο γνωστή είναι ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο εκδήλωσης της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων» συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη. Μάλιστα, τόνισε οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη σύμμαχό τους Ελλάδα την πεποίθηση ότι η λύση στον πόλεμο στη Λιβύη είναι να σταματήσουν εξωτερικές δυνάμεις να διοχετεύουν όπλα και δυνάμεις να κλιμακώνουν τη βία στη χώρα αυτή.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Πάιατ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη.

Τέλος, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον και στη συνάντησή του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκαν την αμερικανική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου και αμέσως μετά τη ναυτική βάση Μαραθίου όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους εφοδιασμού καυσίμων και σε δύο προβλήτες όπου πραγματοποιούνται έργα.
Επιβιβάστηκαν σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού, κάνοντας μια βόλτα στον όρμο της Σούδας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τις δραστηριότητες, την αποστολή, τις δυνατότητες και τους εκπαιδευτικούς άξονες του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής από τον αρχιπλοίαρχο Παναγιώτη Παπανικολάου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ