«Ανάχωμα» στην πόλωση επιδιώκει να είναι το ΚΙΝΑΛ

«Ανάχωμα» στην πόλωση επιδιώκει να είναι το ΚΙΝΑΛ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πανδημία να διατάραξε τον εσωτερικό προγραμματισμό του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο όλες οι πλευρές έχουν ήδη αρχίσει να κοιτούν προς το εσωκομματικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Τόσο λόγω της συνδιάσκεψης όσο και γιατί το φθινόπωρο θα αρχίσει να έρχεται πιο εμφατικά στην επιφάνεια η μάχη για την ηγεσία, που έχει «κλειδώσει» για το επόμενο έτος.

Για τη Φώφη Γεννηματά, το βασικό ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, μιας και το θετικό πρόσημο που λαμβάνει σε προσωπικό επίπεδο, προσώρας δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς για την παράταξη. Ο ηγετικός πυρήνας της Χαρ. Τρικούπη διαβλέπει, παρ’ όλα αυτά, ότι οι διαμορφούμενες συνθήκες λόγω πανδημίας θα ευνοήσουν μετατοπίσεις προς το Κέντρο, γι’ αυτό άλλωστε και το ΚΙΝΑΛ οχυρώνει την αυτόνομη πορεία του απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προγραμματικά όσο και σε επίπεδο ρητορικής, επιδιώκοντας να παγιωθεί ως μια «φωνή» απέναντι στην πόλωση, που εκτιμά ότι θα διογκωθεί.

Προβληματισμός

Καθοριστικό ερώτημα παραμένει ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η κ. Γεννηματά για να ανατρέψει τα εν λόγω δημοσκοπικά δεδομένα. Το α΄ εξάμηνο του 2020 κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εσωτερικές πιέσεις, ωστόσο ο προβληματισμός για τη στασιμότητα που καταγράφεται είναι υπαρκτός, κι αν τα ποσοστά δεν βελτιωθούν, εκτιμάται πως θα γίνουν πιο ηχηρές οι φωνές αμφισβήτησης.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν εκφράζεται από τον έτερο εσωκομματικό πόλο, τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος εκπέμπει σταθερά μια… στάση αναμονής. Οι πληροφορίες, πάντως, τον θέλουν δεδομένα παρόντα στην κούρσα για την ηγεσία, όποτε κι αν αυτή ξεκινήσει, γι’ αυτό και αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνει το πρώτο «ταμείο» για την ηγεσία. Παράλληλα, δεν θεωρείται τυχαία και η επανεμφάνιση του Π. Γερουλάνου στο προσκήνιο, μετά την ευθεία σύγκρουσή του με την κ. Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραμένει στον πυρήνα των θέσεών του.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών θα παίξουν τα παλαιότερα στελέχη, αλλά και η παράμετρος ΚΙΔΗΣΟ. Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει μεν σαφείς αποστάσεις από τα εσωκομματικά, ωστόσο η ανθρωπογεωγραφία στο εσωτερικό της συγκεκριμένης «συνιστώσας» του ΚΙΝΑΛ δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή