Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία, ως τμήμα της ευρύτερης συζήτησης για τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την περίοδο, αποτελούσε μέρος των σχετικών συζητήσεων που είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίοι υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σε υγεία (λόγω πανδημίας), εξωτερική πολιτική, κυβερνοάμυνα, άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον, τουρισμό, γεωργία, έρευνα και καινοτομία, ανάπτυξη και επενδύσεις. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε συζητήσεις που είχε μετά τη συνεδρίαση της διακυβερνητικής συνόδου Ελλάδας – Ισραήλ, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι έθεσε στον ομόλογό του «τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι διαβάζει «με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων (σ.σ.: για τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας), οι οποίες είναι αντικρουόμενες». Από την πλευρά της Αθήνας τονιζόταν ωστόσο πως ο κ. Μητσοτάκης δεν επισκέφθηκε το Ισραήλ για να συνομιλήσει για την Τουρκία. Ο κ. Νετανιάχου από την πλευρά του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αμυντική συνεργασία, στο φυσικό αέριο σε Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ, αλλά και στον EastMed.

Η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στην αντίστοιχη που υπεγράφη στις 21 Μαΐου 1990 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Γιτζάκ Σαμίρ, όταν και εγκαθίδρυσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Γίνεται, επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ, Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλιστα με τη στήριξη των ΗΠΑ, ενώ τονίζεται ρητώς ότι Αθήνα και Ιερουσαλήμ καλούν για «σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους, σε συμφωνία με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Επίσης προστίθεται πως «καταδικάζουμε έντονα τις προσπάθειες να παραβιαστούν αυτά τα δικαιώματα με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κινείται εναντίον των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

Αμυνα, κυβερνοασφάλεια

Στον τομέα της άμυνας γίνεται λόγος για ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι δύο σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να συντονίζονται περισσότερο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ευρισκόμενος στο Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ερέλ Μαργκάλιτ, πρόεδρο της κοινοπραξίας JVP, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και, όπως προέκυψε, επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία της.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να στηρίξει τις συνέργειες στον τομέα της τεχνολογίας. «Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας, για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε ότι από την 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα «χωρίς περιορισμούς», σημειώνοντας ότι η σεζόν μπορεί να παραταθεί έως τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο. Ως προς τον τομέα της άμυνας, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELBIT, μιας τεράστιας εταιρείας η οποία έχει ενδιαφερθεί να επενδύσει στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, αλλά και για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την Πολεμική Αεροπορία στην Καλαμάτα, ένα έργο το οποίο διεκδικείται και από καναδική εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από διαρροές σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της χώρας για το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Η απόφαση επίκειται να ληφθεί στις 2 Ιουλίου και αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να λένε (Χαμπερλέρ) ότι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μπορεί να γίνει στις 15 Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως αυτή θα είναι η ημερομηνία αλλαγής του καθεστώτος του κτιρίου, από μουσείο σε τζαμί. Μάλιστα, από άλλες πηγές αφήνεται να διαρρεύσουν (Χουριέτ) πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα κάλυψης των δαπέδων της Αγίας Σοφίας με ένα χαλί πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των τοιχογραφιών με παραβάν τα οποία θα μετακινούνται με τηλεχειριστήρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή