«60 λεπτά» λίβελλος κατά Ελλάδος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αρνητικότατο και δημοσιογραφικά πρωτόγονο ρεπορτάζ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, την οποία συνέδεε ευθέως με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσίασε την περασμένη Κυριακή το μεγάλης θεαματικότητας πρόγραμμα «60 Λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

To ρεπορτάζ, που αποτελεί επαναφορά στο προσκήνιο παλαιών όσο και αναπόδεικτων ισχυρισμών μεταξύ άλλων και για δεσμούς μελών του κυβερνώντος κόμματος με τη «17 Νοέμβρη», προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος χαρακτηρίζεται σε αυτό «εκπρόσωπος της υπερεθνικιστικής αντιαμερικανικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ», αλλά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Επιστολή

Ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Αλ. Φίλων θα αποστείλει κατόπιν οδηγιών επιστολή προς το CBS, με την οποία θα διαμαρτύρεται για τη μονομέρεια που περιεχομένου της εκπομπής και διότι δεν περιλαμβάνει κανένα απόσπασμα της συνεντεύξεως που είχε παραχωρήσει επί του ιδίου θέματος ο κ. Παπανδρέου. Επίσης ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου θα διαμαρτυρηθεί στο CBS όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Οπως προαναφέρθηκε, την εκπομπή μονοπώλησαν τα αρνητικά σχόλια του ίδιου του κ. Μπράντλεϊ και οι ακραία επικριτικές τοποθετήσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νάιλς, του πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας κ. Μέρι, της δημοσιογράφου κ. Ανθής Καρασσάβα, ενώ συνεντεύξεις έχουν παραχωρήσει επίσης ο πατέρας και ο αδελφός του θύματος της «17 Νοέμβρη» Περατικού και η χήρα Σόντερς.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κ. Μπράντλεϊ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα ωχριά μπροστά στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες», ενώ σε άλλο σημείο παρατήρησε πως «υψηλόβαθμοι παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδας είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ ορισμένων μελών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και της «17 Νοέμβρη»», ενώ την ίδια ώρα προβάλλονταν πλάνα του κ. Κακλαμάνη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, ο κ. Μπράντλεϊ έφθασε στο σημείο να ρωτήσει ευθέως τον κ. Κακλαμάνη εάν διάκειται ευμενώς προς τη «17 Νοέμβρη».

Από την πλευρά του, ο κ. Νάιλς επανέλαβε τον γνωστό του ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την πρεσβεία για την ταυτότητα του συντάκτη των προκηρύξεων της «17 Νοέμβρη» και «δεν έκανε τίποτε», ενώ υποστήριξε πως Ελληνες αξιωματικοί που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ουδέποτε αξιοποιήθηκαν επαρκώς.

Ο κ. Μέρι υποστήριξε πως «συχνά κάναμε εικασίες για το πόσο ο κ. Κακλαμάνης ήθελε να συμμετάσχει σε έναν σοβαρό αγώνα κατά της «17 Νοέμβρη» και νομίζω είναι ξεκάθαρο πως δεν το επιθυμεί». Τέλος, ο κ. N. Περατικός σημείωσε πως «σίγουρα υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από αυτούς που διοικούν την αστυνομία για τη διαλεύκανση των δολοφονιών», ενώ η δημοσιογράφος κ. Ανθή Καρασσάβα ανέφερε ότι «υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να την εκφοβίσουν και να πάψει να γράφει για το θέμα αυτό».

Ο κ. Σημίτης αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Νέα Υόρκη, όπου την επομένη θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, μαζί με τον οποίο εν συνεχεία θα επισκεφθεί το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Μανχάταν. Το απόγευμα, ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον γραμματέα του OHE Κόφι Ανάν και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την επομένη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους. Το πρόγραμμα του κ. Σημίτη την Πέμπτη περιλαμβάνει επίσης συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τσέινι και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Πάουελ και Αμυνας κ. Ράμσφελντ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT