«Εχει δική του ατζέντα, κάποιοι βγάζουν λεφτά» – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Παππά με Μιωνή

«Εχει δική του ατζέντα, κάποιοι βγάζουν λεφτά» – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Παππά με Μιωνή

7' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικές εξελίξεις δρομολoγεί η επιστολή που κατέθεσε χθες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο επιχειρηματίας  Σάμπυ Μιωνή με το επισυναπτόμενο ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία που είχε με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά.

Κύκλοι της Ν.Δ. έκαναν λόγο για «παρακράτος» ΣΥΡΙΖΑ με «αποκρουστικές μεθόδους», καθώς μέσω της γνωστοποίησης τόσο της προαναφερόμενης επιστολής όσο και –κυρίως– του περιεχομένου του ηχητικού ντοκουμέντου, που χρονολογείται από τον Μάιο 2016, μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς εμφανίζεται να ομιλεί επιβαρυντικά για τον κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο και τις μεθόδους του («έχει δική του ατζέντα», «έβγαζαν πολλά λεφτά»), ενώ επιπροσθέτως –και σε αντίθεση με όσα είχε καταθέσει παλαιότερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής– εμφανίζεται να επιδιώκει τη δημιουργία αρνητικού περιβάλλοντος για την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού.

«Μετά τα όσα ακούσαμε από το ηχητικό που μας εστάλη πρέπει να στείλουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την κατάθεση του Ν. Παππά στην επιτροπή και τους διαλόγους που πηγάζουν από το ηχητικό. Είναι εντελώς διαφορετικοί πάντως. Εάν τώρα ο κ. Παππάς θέλει να πει ότι αυτή η φωνή δεν είναι δική του, άλλο θέμα», φέρεται να είπε ο κ. Αθ. Πλεύρης (Ν.Δ.). Είναι πολλά και συγκλονιστικά τα όσα ακούσαμε, φέρεται να συμφώνησε ο κ. Δ. Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ). «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα αφήσουμε έτσι. Συντασσόμαστε με την πρόταση της πλειοψηφίας» πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αναδείξει άλλο έγγραφο που εμπεριέχει κατάθεση μάρτυρος που «έδειχνε» τον κ. Στ. Παπασταύρου, εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ως εμπλεκόμενο σε σκοτεινές διαδρομές χρήματος. «Το έγγραφο δείχνει μίζα σε Παπασταύρου», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ). Ο λόγος γίνεται «για μια αρχειοθετημένη υπόθεση που διερευνήθηκε από τέσσερις δικαστικούς από το 2015 έως το 2019. Είναι τέτοια η απελπισία τους, που εμφανίζουν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ως δήθεν “νέο” στοιχείο», σχολίασαν απαντώντας κύκλοι της Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, που ζήτησε εκ νέου προθεσμία για να μελετήσει όλα τα νέα έγγραφα, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση για το περιεχόμενο του διαλόγου Παππά – Μιωνή, είπε: «Ρωτήστε τον κ. Παππά». Νωρίτερα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάθεσή του, κάποια στιγμή ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να διακόψουν, καθώς αισθανόταν κούραση μετά τις πολλές ώρες της συνεδρίασης. Οσα ακολούθησαν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Προανακριτικής: Βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν να συνεχιστεί η συνεδρίαση, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Αυγέρη να διαμαρτύρεται: «Τι πράγματα είναι αυτά, με μεθόδους ΕΣΑ θέλετε να εξαντληθεί;» (ενν. ο κ. Παπαγγελόπουλος). Εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Δημ. Μαρκόπουλος επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης της συνεδρίασης. «Ο κ. Μαρκόπουλος γιατί πετάγεται, έχει τη μύγα και μυγιάζεται; Ποιος είναι ο ρόλος του εδώ μέσα;» φέρεται να ρώτησε η κ. Αυγέρη. «Εσύ τι κάνεις. Εδώ δεν είναι πεζοδρόμιο», φέρεται να ανταπάντησε ο κ. Μαρκόπουλος. «Τι είπες;» ρώτησε αμέσως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Πολιτικό πεζοδρόμιο εννοούσα» σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να σημείωσε σε κάποια στιγμή της χθεσινής κατάθεσής του: «Είμαι υγιέστατος. Δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας. Είμαι όρθιος και ζωντανός χωρίς συμπληρώματα διατροφής. Εάν μου συμβεί οτιδήποτε να ξέρετε ότι δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας. Είμαι θύμα παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης».

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Παππά – Μιωνή

Αποσπάσματα από το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στη Βουλή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή από συνομιλία του με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στις 21 Μαΐου 2016 στην Κύπρο.

(…)ΜΙΩΝΗ: Εχει και το άλλο. Μετά τη συνάντηση που είχατε στο γραφείο σας, που ήταν όλοι, του είπε ο Γιάννης να μη μου ξαναμιλήσει στο τηλέφωνο γιατί φοβάται τον Παπαγγελόπουλο ότι τον παρακολουθεί.

ΠΑΠΠΑΣ: Τον;

ΜΙΩΝΗ: Φοβάται τον Παπαγγελόπουλο ότι παρακολουθεί τον Γιώργο.

ΠΑΠΠΑΣ: Ο Παπαγγελόπουλος δεν έχει τέτοιο θέμα.

ΜΙΩΝΗ: Ναι, αλλά έχει ο Καμμένος.

ΠΑΠΠΑΣ: Ε…

ΜΙΩΝΗ: Ε, είναι μαζί αυτοί. Τώρα που άλλαξε ο υπουργός Αμύνης στο Ισραήλ, θα σου πω εγώ…

(…) ΜΙΩΝΗ: Εχω μεγάλους γονείς, έχω έναν αδερφό ο οποίος δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή γιατί φοβάται, έτσι, δεν γίνεται να μην ταράζομαι. Εχω έναν κολλητό φίλο, συνέταιρο πρώην και τα λοιπά, ο οποίος μου λέει «δεν ξέρω πόσο θα αντέξω» και τον βλέπω ότι είναι σε κατάσταση τρελή, με 2 ψυχιάτρους και φάρμακα. Και ο Σταύρος το ίδιο με ψυχοφάρμακα.

ΜΙΩΝΗ: Οσο και αν τον μισείτε και τα λοιπά, άνθρωπος είναι και αυτός.

ΠΑΠΠΑΣ: Δεν μισούμε κανέναν, δεν μισούμε κανέναν. Να βγει να μιλήσει.

ΜΙΩΝΗ: Να βγει να μιλήσει να πει τι ρε συ;

ΠΑΠΠΑΣ: Ελα ρε μαλ… Να βγει…

ΜΙΩΝΗ: Και τι να πει; Σίγουρα; Ο Σταύρος ξέρει πράγματα που δεν ξέρω εγώ; Ετσι; Για κάτσε δυο λεπτάκια. Αλλά, να σου πω, εσύ θα έβγαινες ποτέ να μιλήσεις για τον Αλέξη;

ΠΑΠΠΑΣ: (μάλλον γνέφει υποδηλώνοντας άρνηση)

ΜΙΩΝΗ: Ε, πώς περιμένεις τώρα ο άλλος να βγει; Να είμαστε τώρα λογικοί. Δηλαδή θες να σου κάνουν το ίδιο πράγμα εσένα μεθαύριο; Ε, δεν λέει, δεν λέει…

ΠΑΠΠΑΣ: Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα.

ΜΙΩΝΗ: Τι;

ΠΑΠΠΑΣ: Και τη Μαρέβα.

ΜΙΩΝΗ: Και τι θες δηλαδή; Είναι κολλητή του φίλη η Μαρέβα.

ΜΙΩΝΗ: Το ξέρω, το βλέπω. Aσε δε που είναι ένα μπασταρδεμένο κόμμα, τελείως. Το κέντρο έχουνε χάσει… αν φωνάξετε την Τουλουπάκη; Τι; Τι σου λέει;

ΠΑΠΠΑΣ: (προφανώς διαβάζει μήνυμα στο κινητό:) «Είναι τρελή», λέει, «έχει πάρει απόφαση να πληρώσει για να κλείσει φορολογικά το ζήτημα. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν οι εισαγγελείς, νομίζω δεν κάνουν πίσω». «Τι εννοείς δεν ξέρεις τι θέλουν να κάνουν οι εισαγγελείς;» του λέω. «Θα πρέπει να αναλάβει Μίμης, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ζεστός. Μήπως θέλει να το τραβήξουμε παραπάνω».

ΜΙΩΝΗ: Είναι μαζί τους, είναι… είναι… δεν παίζει με εσάς, παίζει με αυτούς.

ΠΑΠΠΑΣ: (προφανώς διαβάζει μήνυμα στο κινητό:) «Τα περί εγκληματικής οργάνωσης είναι αστεία νομικά και είναι το τελευταίο μέσο που θα προτιμήσει αν δεν δώσει κανένα στοιχείο για τον άλλον».

ΜΙΩΝΗ: Τα ξέρω, δε σας έχω παραμυθιάσει. Από την αρχή σας το λέω! Σας τα έχω πει όλα! Αν έφτασε ο Αλέξης να του πει μπροστά σε όλους και αυτός να συνεχίζει να τον γράφει στα αρ… του, είναι πρόβλημα. Δηλαδή… Κοίτα, τώρα πληρώνω… Σήμερα, πήγα πάλι στον δικηγόρο να πληρώσω το άλλο, το υπόλοιπο του Παπασταύρου, έτσι; Λοιπόν, εντάξει, από εκεί και πέρα θα έχω πληρώσει…

ΠΑΠΠΑΣ: Τι έχεις πληρώσει μέχρι στιγμής;

ΜΙΩΝΗ: 2.700.000! Και τώρα του ήρθε άλλο 1.700.000 το οποίο 1.400.000 είναι το δικό μου, θα δώσουμε όμως τα μισά, γιατί είναι του πατέρα του, οπότε έχει πεθάνει ο πατέρας του και δεν υπάρχει ποινικό. Οπότε είναι άλλα 700.000. Του έχω δώσει 3.400.000 ήδη, έτσι; Να μην κάνουμε φασαρία γι’ αυτό, να πάω στα δικαστήρια να το πάρω όποτε το πάρω πίσω, έτσι; Να δώσει και ο Αγγελος…

ΠΑΠΠΑΣ: (προφανώς διαβάζει μήνυμα στο κινητό:) «Για να έχω μια εικόνα θα πρέπει να έχουμε τη δικογραφία. Να δώσουν σε εμένα και τον Μιχάλη τον φάκελο να μας εξηγήσουν. Από αυτά που έχω μέχρι τώρα, δημοσιεύματα γι’ αυτά που μου έχει δώσει ο Σάμπυ, δεν μου στέκει η εγκληματική οργάνωση με την καμία! Ο καπιταλισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα» (γέλια).

ΠΑΠΠΑΣ: Εντάξει, να σου πω κάτι, το Ισραήλ είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ως χώρα δηλαδή, και στις διακρατικές σχέσεις, δηλαδή με την Ελλάδα πώς μας αντιμετωπίζουν, στα αρχ… για το τι θα πεις για το Παλαιστινιακό…

ΜΙΩΝΗ: Και σου λένε οι άλλοι –αυτή είναι η θέση των άλλων, έτσι;– «οι σχέσεις είναι άριστες, σιγά μην αυτή η ιστορία με τον Μιωνή είναι πρόβλημα».

ΠΑΠΠΑΣ: Δεν πάει έτσι.

ΜΙΩΝΗ: Oχι, όχι, έτσι λένε οι άλλοι.

ΠΑΠΠΑΣ: Δεν με νοιάζει. Εγώ πρέπει να σου πω κάτι, διότι ο Μπίμπη του ζήτησε τρία πράγματα και ο Τσίπρας του τα έκανε,
ο Τσίπρας του ζήτησε 4-5, ο Μπίμπη του τα έκανε αμέσως… Δεν γίνεται δουλειά… Δηλαδή αυτή η (κόκκινη γραμμή) ότι σηκώνει ένα τηλέφωνο και του μιλάει «τι γίνεται; Πώς πας;», αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί. Πώς να το κάνουμε; Δεν είναι…

ΜΙΩΝΗ: Αυτοί λοιπόν πιστεύουνε ότι υπάρχει ένα story το οποίο εμείς το έχουμε δημιουργήσει. Εντάξει, αλλά αυτοί θέλουν να σκέφτονται αυτά που θέλουν να σκέφτονται, κατάλαβες; Βλέπεις τι σου λέει… Υστερα από όλα αυτά που σου λέει ο Γιώργος, ύστερα από όλα αυτά που έχουνε γίνει, με τους γονείς μου; Δεν γινόταν! Νάτσι! Αλλά αυτοί είναι και να δεις ότι θα γυρίσουν εναντίον.

ΠΑΠΠΑΣ: Εναντίον μας;

ΜΙΩΝΗ: Εναντίον σου!

ΠΑΠΠΑΣ: Απλά μην ανοίγεις τώρα… ο Παπαγγελόπουλος, εντάξει…

ΜΙΩΝΗ: Τι; Πώς τον διαβάζεις;

ΠΑΠΠΑΣ: Εχει τη δική του ατζέντα, και αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Oτι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής (ακατάληπτο). Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!

ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;

ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!

ΜΙΩΝΗ: Ναι, ναι. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό.

ΠΑΠΠΑΣ: Μπράβο. Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες;

ΜΙΩΝΗ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω… Real politic λέγεται αυτό.

ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή