Ν.Δ.: «Αδίστακτο παρακράτος»

Ν.Δ.: «Αδίστακτο παρακράτος»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ αντιδράσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκάλεσαν οι σοβαρότατες καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά που υπέβαλε χθες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για «την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους», την ύπαρξη του οποίου «γνώριζε ο τότε υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού». «Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε κυρίως σε τρία σημεία που προκύπτουν από την καταγγελία Μιωνή. Πρώτον, «ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου». Δεύτερον, επιβεβαιώνεται η από 26 Φεβρουαρίου 2020 δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παππά και τον κ. Μιωνή. Τρίτον, ότι επιχειρήθηκε η σπίλωση της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Λίγο αργότερα, επανήλθε στο θέμα και η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας να σταλεί στον εισαγγελέα το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα, καθώς και τα πρακτικά από την κατάθεση που είχε δώσει στην επιτροπή ο Νίκος Παππάς. Σημειώνεται άλλωστε πως η εκδοχή που κατέθεσε ο κ. Μιωνή διαφέρει σημαντικά από όσα είχε πει στην επιτροπή ο κ. Παππάς. Την ίδια ώρα, πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως «μετά τη σημερινή αποκάλυψη καθίσταται πλέον σαφές με μάρτυρα μάλιστα τον Νίκο Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να κάνει “δουλειές”».

Παράλληλα, αναφέρονται και αναλυτικές λεπτομέρειες για τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί στον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, προκειμένου να ενοχοποιήσει τη σύζυγο του σημερινού πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση του κ. Παππά, ο οποίος με δύο τοποθετήσεις του στράφηκε κατά του κ. Μιωνή και έθεσε στο «κάδρο» και τον Αντ. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «γελοίο αντιπερισπασμό της Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις» για την Ελ. Ράικου και τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Παππάς καταλόγισε στον επιχειρηματία «επιλεκτική απομαγνητοφώνηση μιας παράνομης καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας», ενώ υποστήριξε ότι οι αναφορές του ίδιου σε «ατζέντα» και κάποιους που «κάνουν δουλειές» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά τους κ. Σαμαρά, Μιωνή και Παπασταύρου. Συνεχίζοντας δε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην πρωθυπουργού, τον κάλεσε να εμφανιστεί στην επιτροπή και μέσω δημόσιου βήματος να δώσει εξηγήσεις, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η επίμαχη συνάντηση με τον επιχειρηματία, από την οποία προέρχεται το ηχητικό απόσπασμα, πραγματοποιήθηκε εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας εξάλλου στη Ν.Δ., πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της Ν.Δ. να βγάζουν διαρροές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμαρά, μέσω του κ. Παπασταύρου».

Κάλυψαν επίσης τον κ. Παπαγγελόπουλο, υποστηρίζοντας ότι «δεν βρέθηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει κατηγορητήριο» εις βάρος του και κατέληξαν σημειώνοντας ότι «η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να οδηγείται στον βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών, ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος».

Για «παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ» και για ανάγκη άμεσης διερεύνησης των αποκαλύψεων από τη Δικαιοσύνη, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της Κουμουνδούρου, αλλά προσδίδοντας και ευρύτερο πολιτικό πρόσημο στην τοποθέτησή του. Η Χαρ. Τρικούπη ανέδειξε εκ νέου «την αναξιοπιστία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του θεσμικού της ρόλου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ «μόνιμο χορηγό της Δεξιάς» και σημειώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ «αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα και προοδευτικό αντίβαρο» απέναντι στις δεξιές πολιτικές.

«Ο λαός, που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα μιας ακόμα κρίσης και που παρακολουθεί αηδιασμένος την “παρέλαση” σκανδάλων, πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα άπλυτα όλων των κυβερνήσεων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη φόρα», σημείωσε, από την πλευρά του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «αυτό δεν  μπορεί να γίνει με όρους “πολιτικού αντιπερισπασμού”, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα, συγκαλύπτοντας τελικά τις πραγματικές ευθύνες τους και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή