Κρίσιμες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους και τα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης για όλο το φάσμα θεμάτων που αφορούν τα τελευταία χρόνια τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αιχμές την τρομοκρατία και την πρόοδο στη συνεννόηση μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί σε κύκλους της αμερικανικής διοίκησης ότι η Αθήνα υπολείπεται σε προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κλίμα, το οποίο περιοδικά «ενθαρρύνεται» από ΜΜΕ των ΗΠΑ με τελευταίο, όσο και ακραίο, παράδειγμα την γνωστή εκπομπή «60 Λεπτά» του CΒS.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης για βελτίωση των ελληνοτουρικών σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο πλευρών. Από την ελληνική πλευρά θα ζητηθεί η Ουάσιγκτον να συμβάλει ενεργά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημανθεί η ανάγκη να αποσυρθούν οι νατοϊκοί χάρτες που κατόπιν σχετικών οδηγιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζουν χωρίς θαλάσσια σύνορα το Αιγαίο. Παράλληλα, υπό το ίδιο πρίσμα θα ζητηθούν αλλαγές που θα κατοχυρώνουν τα ελληνικά συμφέροντα, στο βρετανικό σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωστρατού.

«Πιέσεις»

Πάντως, σε όλα τα παραπάνω «μέτωπα», η ελληνική αντιπροσωπεία αναγνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι η Ουάσιγκτον να εμμείνει στις πάγιες θέσεις της και να υπάρξουν «πιέσεις», προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις ήδη γνωστές -και αποκλίνουσες από τις ελληνικές- προσεγγίσεις της αμερικανικής διοίκησης: Η αμερικανική πλευρά εμμένει με ιδιαίτερη ένταση μετά το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου στην «πλήρη συστράτευση» των συμμάχων της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ από όλες τις πρόσφατες κινήσεις της προκύπτει με σαφήνεια ότι για την ίδια συνιστά βασική επιλογή η «κατανόηση» των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ άρχισε χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος, ο κ. Σημίτης είχε συνάντηση με τον γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, με επίκεντρο το Κυπριακό. Είχαν προηγηθεί σσυνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό κ. Ντε Σότο κατά τη διάρκεια των οποίων προετοιμάστηκε η συνάντηση Σημίτη – Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Σημίτης επρόκειτο να αναφερθεί εκτενώς στην πρόσφατη κινητικότητα περί το Κυπριακό την οποία σηματοδοτούν οι συχνές επαφές του Προέδρου της Κύπρου κ. Γ. Κληρίδη και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ρ. Ντενκτάς. Ο κ. Σημίτης θα επεσήμαινε τις σταθερές προσπάθειες του κ. Κληρίδη για την επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Σημίτης, που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα επρόκειτο να ζητήσει επίσης από τον κ. Ανάν την άσκηση της επιρροής της διεθνούς κοινότητας προκειμένου η Αγκυρα να μετακινηθεί σε διαλλακτικότερες σχέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στην απόσπαση μιας δήλωσης του αμερικανού Προέδρου ή του υπουργού Εξωτερικών κ. Κ. Πάουελ, που θα αποσυνδέει την επίλυση του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως αναγνωρίζουν όμως στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας, το πιθανότερο είναι η Ουάσιγκτον να περιοριστεί να επαναλάβει τη στήριξή της στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ως δε προς τα διά των Υμετέρων προσφάτων επιστολών -όλως αποβλέπτως και άνευ αποχρώντος λόγου- τιθέμενα αιτήματα, ουδόλως προτιθέμεθα να υπεισέλθωμεν εις τα επί μέρους, όπερ θεωρούμεν πάντη αλυσιτελές. Οφείλομεν όμως, όλως αδελφικώς, να καταστήσωμεν απολύτως σαφές, ότι ο καθ’ ημάς Πάνσεπτος, αλλά και Πολύπλαγκτος, Οικουμενικός Θρόνος δεν είναι δυνατόν να αποστή, ουδ’ επ’ ελάχιστον πλέον, των θεμελιωδών Αυτού Κανονικών δικαίων έναντι οιουδήτινος, και δη έναντι Αδελφών ομαίμων, χάριν των οποίων εβίωσε, και ατυχώς εκ νέου βιοί επ’ εσχάτων, απροσδοκήτους πικρίας, διά να μη ενθυμηθώμεν τας και μέχρις αίματος γνωστάς θυσίας, αι οποίαι και επότισαν δαψιλώς το δένδρον της κοινής Πίστεως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT