Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας

Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς η τραγική πραγματικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ τις γνωστές εδώ και μήνες τραγικές τηλεοπτικές εικόνες, και υπό τους ήχους των εκσκαφέων που σχεδόν τέσσερις μήνες μετά συνεχίζουν να εργάζονται στα συντρίμμια των δίδυμων πύργων, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επισκέφθηκε χθες το «γκράουντ ζίρο» στη Νέα Υόρκη και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του βρέθηκαν χθες το πρωί, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριο στον τόπο της καταστροφής, στον οποίο αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκαν σε ψυχολογικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο η Νέα Υόρκη και συνολικά οι ΗΠΑ, με τις γνωστές συνέπειες συνολικά στη διεθνή σκηνή: Μια πρόχειρη εξέδρα φιλοξενεί αφιερώσεις συγγενών, φίλων και των μικρών παιδιών των θυμάτων της τραγωδίας, ενώ τα γύρω καταστήματα και γραφεία παραμένουν κλειστά, με τα τζάμια κατεστραμμένα, υπογραμμίζοντας το «παράπλευρο» κόστος που είχε εκτός των άλλων στην τοπική κοινωνία το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. K. Σημίτης εναπέθεσε λίγα λουλούδια στον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ αμέσως μετά μετέβη στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, όπου σε σύντομη ομιλία του καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο το φαινόμενο της τρομοκρατίας. «Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να σκεφτεί όλες εκείνες τις ψυχές που χάθηκαν σ’ αυτόν τον ιερό χώρο από μια πράξη απίστευτης βαρβαρότητας, από μιαν επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια, από μιαν επίδειξη αφάνταστης κτηνωδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά Πριν από τη μετάβασή του στο «γκράουντ ζίρο», ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Δημήτριο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, ενώ δεσμεύθηκε ότι η Αθήνα θα ενισχύσει το εκπαιδευτικό της έργο.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτριος -παρά τη φραστική παραδρομή του κ. Σημίτη που τον αποκάλεσε κ. Σπυρίδωνα- εξήρε το γεγονός ότι η συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό ήταν θετική, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Τέλος, ο κ. Σημίτης παρακάθησε σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ελληνας πρέσβης κ. Φίλων, στη διάρκεια της οποίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς την ομογένεια.

Η Ρωσία αντέδρασε στις αμερικανικές προθέσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT