Mήνυμα Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Mήνυμα Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτατες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο θα προκαλέσει τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε υπό το πρίσμα και της αυριανής συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η απόφαση θα συνάδει με τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε σειρά προκλητικών δηλώσεων σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ αποκορύφωμα της έως τώρα προκλητικότητας θεωρείται η ανάγνωση του κορανίου μέσα στον ναό ανήμερα την επέτειο της άλωσης της Πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Φερέκιοϊ, είπε πως «η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα». Συγκεκριμένα, για το θέμα ανέφερε ότι «το έτος 2016 αποστείλαμε Γράμμα εις τον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου». Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Ενόχληση

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, από μουσείο, προκαλεί ενόχληση σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες και έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η πιθανή αυριανή εξέλιξη έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα γερμανικών («Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ») και γαλλικών («Λε Μοντ») εφημερίδων, οι οποίες εστιάζουν στην πιθανότητα της μετατροπής ως μέρους της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας του κ. Ερντογάν. Από την Αγκυρα, πάντως, δεν αφήνουν κανέναν από τους συνήθεις συμβολισμούς απαρατήρητους. Χθες, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι (και το Φαρμακονήσι), 24 ώρες μετά την επίσκεψη που έκανε στη φρουρά του νησιού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Φιλ Ρίκερ, ο οποίος εκτελεί χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αντικείμενο τις περιφερειακές εξελίξεις, με στόχευση, βεβαίως, την κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή