Χωρίς πίεση, χωρίς δέσμευση ΗΠΑ

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις των ΗΠΑ στα μείζονος σημασίας για την Αθήνα θέματα, και με σαφώς διαφοροποιημένες τις θέσεις των δύο πλευρών στο ζήτημα του ευρωστρατού πραγματοποιήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον πρόεδρο κ. Τζ. Μπους.

Τη θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στη διάρκεια της συνάντησης, αλλά και κατά τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ και Αμύνης κ. Ράμσφελντ την ανέδειξε με έμφαση ο ίδιος ο κ. Σημίτης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά. Με αφορμή τα σχόλια των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία θα υφίστατο ασφυκτικές πιέσεις για όλο το φάσμα θεμάτων της ελληνοαμερικανικής «ατζέντας», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Το κλίμα που συνάντησα ήταν 100% διαφορετικό και η Ελλάδα δεν ήλθε σε ανάκριση. Είχαμε μία συνομιλία ανάμεσα σε φίλους». «Δεν είμαστε μικροί» κατέληξε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα των τελευταίων χρόνων και κυρίως από το 1996 και μετά δεν έχει σχέση με την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ’50.

Ομως, από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού προκύπτει σαφώς, ότι σε μια σειρά θεμάτων οι προσεγγίσεις των δύο πλευρών είναι αποκλίνουσες, και ως εκ τούτου οι «προτροπές» της Ουάσιγκτον για μεταβολή της ελληνικής στάσης θα συνεχιστούν. Ο ίδιος ο κ. Σημιτης αναγνώρισε συγκεκριμένα, ότι διαπιστώθηκε διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωστρατού, καθώς η Ουάσιγκτον εμμένει στην υιοθέτηση του «κειμένου της Αγκυρας». Ο πρωθυπουργός κατέστησε πάντως σαφές πως με την παρούσα του μορφή το κείμενο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, η οποία το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την τροποποίησή του ώστε να μη θίγονται τα εθνικά συμφέροντα.

Επίσης, από τις απαντήσεις του κ. Σημίτη είναι προφανές ότι στη διάρκεια των χθεσινών επαφών του, ετέθη από την αμερικανική πλευρά το θέμα της «17 Νοέμβρη» και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υφίσταται πρόβλημα από τη δράση της οργάνωσης, αλλά έσπευσε να παρατηρήσει ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στις σχετικές έρευνες μετέχουν και υπηρεσίες ξένων χωρών. Για να προσθέσει αμέσως μετά ο πρωθυπουργός: «H ευθύνη δεν βαρύνει μόνον εμάς». Ενώ για το «Αθήνα 2004» διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες και οι Αγώνες θα είναι απολύτως ασφαλείς.

Για το σκέλος των χθεσινών συνομιλιών που αφορούσε το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι ουδείς εκ των συνομιλητών του έθεσε ως όρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος. Ομως, είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μια δημόσια δέσμευση του προέδρου Μπους ή ενός εκ των λοιπών Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Κύπρου θα ολοκληρωθεί με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των επικείμενων συνομιλιών του προέδρου κ. Κληρίδη με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ρ. Ντενκτάς.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες του, ο κ. Σημίτης απέφυγε να εγείρει το θέμα που έχει ανακύψει με τους αναλογικούς χάρτες που κατόπιν σχετικών οδηγιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζουν χωρίς θαλάσσια σύνορα το Αιγαίο. «Το θέμα δεν ετέθη από καμία πλευρά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να προσθέσει με έμφαση πως «τα σύνορά μας δεν καθορίζονται από χάρτες και από υπηρεσίες χαρτογράφησης, αλλά από το διεθνές δίκαιο»., ενώ επισήμανε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός σχολίασε χαριτολογώντας ότι «όλοι αγαπάμε τον Γιώργο», ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια, παρατηρώντας ότι έτσι εκπέμπονται «πολιτικά μηνύματα».

Στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπους υποδεχόμενος τον κ. Σημίτη στον Λευκό Οίκο τόνισε ότι τον τιμά η παρουσία του και υπογράμμισε ότι πολλοί Ελληνες ζουν στις ΗΠΑ. Εκτιμώ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, την ισχυρή στάση σας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Είστε φίλος και είναι κοινή ανησυχία μας η μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως εκτιμά πολύ ότι «η κυβέρνησή σας συνεργάζεται με την Τουρκία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι σχέσεις σας να έχουν βελτιωθεί. Ευχαριστώ για το όραμά σας και τη σκληρή εργασία του υπουργού Εξωτερικών για να γίνει ο κόσμος πιο ειρηνικός. Εχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και αναμένω να τα συζητήσουμε».

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι ιστορική στιγμή για τον αθλητικό κόσμο το γεγονός ότι επιστρέφουν στη χώρα σας και είμαι πεπεισμένος ότι η ελλάδα θα κάνει θαυμάσια δουλειά».

Συνεργασία στο Αφγανιστάν

Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο ο κ. K. Σημίτης αναφέρθηκε στη συνεργασία μας στον πόλεμο του Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε προκειμένου να εξαλειφθεί η τρομοκρατία παντού στον κόσμο, να καταπολεμήσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονται σε όλες τις βαλκανικές χώρες». Ακόμα ο κ. K. Σημίτης είπε:

«Η τρομοκρατία είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης εκτιμώ τη συμβολή σας, κ. Μπους, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εμείς εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Βασική μας αρχή είναι η εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο να έχουμε μία ειρηνική Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο κ. Σημίτης προσέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο ένα νόμσιμα ευρώ, τονίζοντάς του ότι το κοινό νόμισμα θα βοηθήσει στην πρόοδο της Ευρώπης και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες με τις ΗΠΑ. Ακόμα του προσέφερε μία μπλούζα με το σήμα του «2004», προτρέποντας τον κ. Μπους -λάτρη του τζόκινγκ- να έλθει και να τρέξει στην Ελλάδα.

Πρώτη δήλωση

Μετά τη συνάντηση, διαρκείας 45 λεπτών, ο κ. Σημίτης προέβη σε μία σύντομη δήλωση προς τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας «πολύ φιλική και καλή» τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων που μας αφορούν. Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης είπε ότι:

Β Στο θέμα της τρομοκρατίας είναι κοινή πεποίθηση ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί δραστικά σε όλο τον κόσμο και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη σε αυτόν τον αγώνα.

Β Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ανάγκη αν συνεχισθεί η παρουσία των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδος για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Β Στο Κυπριακό μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πολιτική λύση του προβλήματος, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Β Το ευρώ είναι μια τεράστια αλλαγή που θα καθορίσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Β Προσπάθεια της Ελλάδος είναι να εφαρμοσθεί το Δδιεθνές Δίκαι, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, που, όπως είπε, είναι πολύ καλές σε πολιτικό, οικονομικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ καλή και πολύ φιλική συνομιλία με τον πρόεδρο Μπους, μια ανοικτή συζήτηση για τα προβλήματα, που αφορούν και τις δύο χώρες μας. Το κύριο θέμα ήταν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Ελλάδα δεσμεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να υπάρξει οπουδήποτε στον κόσμο, διότι εάν δεν επιτύχουμε ένα ολοκληρωτικό αποτέλεσμα, τότε το φαινόμενο θα επανέλθει στα επόμενα χρόνια. Μιλήσαμε και για την Κύπρο και για την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης του πολιτικού προβλήματος. Μιλήσαμε ακόμη και για την αναγκαιότητα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Επιπροσθέτως, μιλήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις διμερείς σχέσεις μας που είναι εξαίρετες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT