Γιαννίτσης: Δεν μας ρώτησαν για τους χάρτες

Γιαννίτσης: Δεν μας ρώτησαν για τους χάρτες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή ούτε φυσικά αποδοχή της ελληνικής κυβερνήσεως στον σχεδιασμό των νέων αμερικανικών ψηφιακών χαρτών που καταργούν τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας. Τη διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΚΚΕ κ. Ορ. Κολοζώφ.

Ο κ. Γιαννίτσης διέψευσε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρίτσαρντ Μπάουστερ υποστήριξε ότι υπήρξε προσυνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού, που ανέλαβε να εκπονήσει ψηφιακούς χάρτες, κάποια στιγμή είχε την πρόθεση να μην εμφανίσει τα θαλάσσια όρια μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διότι ως χάρτες συνδυασμένων ασκήσεων δεν απεικονίζουν έναν εθνικό χώρο, αλλά περισσότερους, επικαλούμενη ως επιχείρημα ότι γενική της αρχή είναι να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στους νατοϊκούς χάρτες. Από τον περασμένο Μάιο, υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, που

πρωτοεμφανίσθηκε αυτή η στάση των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά αντέδρασε με κάθε τρόπο, τόσο το υπουργείο Αμύνης, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών με οδηγίες που ήταν απορριπτικές σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ευκαιρία πριν και μετά το καλοκαίρι και σε τεχνικό επίπεδο και επίπεδο πρέσβεως στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός, έχει προχωρήσει στην επεξεργασία, ως όφειλε στην επεξεργασία των χαρτών σε cd-rom για τον εθνικό χώρο με τα θαλάσσια σύνορα, με την επισήμανση προς το ΝΑΤΟ να μην κυκλοφορήσουν οι χάρτες αυτοί και πολύ περισσότερο να μη γίνουν αποδεκτοί. Οι χάρτες δεν έχουν κυκλοφορήσει επισήμως και δεν έχουν γίνει αποδεκτοί από το ΝΑΤΟ, κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT