Οι σχολάρχες θα φθάσουν μέχρι Ευρώπη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την κλιμάκωση των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η οποία διασφαλίζει εργασιακά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θέτοντάς τους υπό καθεστώς «ιδιότυπης μονιμότητας». Στη σημερινή γενική συνέλευση τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων θα αποφασίσουν εάν θα κλείσουν τα σχολεία τους τη Δευτέρα. Το κλίμα παραμένει πολεμικό, αφού οι ιδιοκτήτες δεν θεωρούν σημαντική τη «βελτιωτική ρύθμιση» στην οποία προέβη το υπουργείο Παιδείας και ζητούν την πλήρη απόσυρση της τροπολογίας, φέρνοντας σε εύλογη αμηχανία το υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, σήμερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) θα πραγματοποιήσει το ετήσιο απολογιστικό της συνέδριο, όπου έχουν προσκληθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι ιδιοκτήτες σχολείων της Αττικής, όπου εδρεύει και το 63,2% των σχολείων της χώρας, παρουσιάζονται διχασμένοι για τη σκοπιμότητα του «λουκέτου» των σχολείων τη Δευτέρα. Οι περισσότερες ενστάσεις κατά της σχετικής απόφασης προέρχονται από ιδιοκτήτες σχολείων βορείων προαστίων. Και αυτό διότι έχουν ήδη χαθεί αρκετές ημέρες μαθημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας (τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ κανονικά θα λειτουργούσαν από την Τρίτη). Ειδικά, με χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρεται ότι οι σχολικές μονάδες του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, καθώς, όπως αναφέρεται, «η απώλεια μιας ημέρας σχολείου -ιδίως όταν έχουν προηγηθεί και άλλες χαμένες ημέρες λόγω κακοκαιρίας- θα είναι «μείον» στην μόρφωση των παιδιών, χωρίς να προσφέρει κάποιο «συν» στην υπόθεση της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Στην ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται εντονότατα η ρύθμιση ως «άστοχη, αναχρονιστική και επιζήμια για την εκπαίδευση». Αντίθετα, η πλειονότητα των ιδιοκτητών σχολείων των νοτίων προαστίων και του Πειραιά είναι υπέρ του κλεισίματος. Την ίδια θέση έχουν και οι εκπρόσωποι των σχολαρχών της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύουν 17 σχολεία.

Από την άλλη, πάντως, οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να μην περιορίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος, που έχει ανακύψει, στα στενά όρια του υπουργείου Παιδείας, καθώς τονίζουν ότι ευρύτερα η ρύθμιση νοθεύει την ελεύθερη αγορά και επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα τη μονιμότητα. Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι το ζήτημα άπτεται των αρμοδιοτήτων και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ενδεικτική είναι η επιστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη -η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και, εύλογα, Παιδείας- όπου ζητείται από τον κ. Χριστοδουλάκη να εξετάσει το θέμα προσωπικά, καθώς μία τέτοια ρύθμιση «δεν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις μόνο στον εκπαιδευτικό χώρο αλλά γενικότερα σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, που ήδη ανησυχεί σοβαρά για τις παρενέργειες του σχετικού νομοσχεδίου». Ταυτόχρονα, θεωρείται σίγουρο ότι θα προσβάλουν τη ρύθμιση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην άλλη πλευρά, όμως, και η ΟΙΕΛΕ ανεβάζει τους… τόνους υπέρ της ρύθμισης. Τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου των διοικητικών συμβουλίων της ΟΙΕΛΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών Κολλεγίου Αθηνών (ΣΕΛΚΑ), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταγγελθεί το μπαράζ των πιέσεων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες προς απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT