Ν.Δ.: Ερωτήματα για όσα έγιναν και δεν έγιναν

Ν.Δ.: Ερωτήματα για όσα έγιναν και δεν έγιναν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O έντονος προβληματισμός χαρακτηρίζει τις κρίσεις της Ν.Δ. για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. H ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκε μεν να προβεί σε συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των επαφών του κ. K. Σημίτη στην Ουάσιγκτον εν ευθέτω χρόνω, θεωρεί όμως ότι η επίσκεψη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο όφελος για την ελληνική πλευρά και επομένως το περιβάλλον για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων θα επιβαρυνθεί.

Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έγινε σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο κ. K. Καραμανλής με τη συμμετοχή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και των κ. Πρ. Παυλόπουλου, Π. Μολυβιάτη, Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βαληνάκη. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε ότι «είναι νωρίς να προβεί κανείς σε οριστική αποτίμηση», υπογράμμισε όμως ότι «σοβαρά ερωτήματα δημιουργούν όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν». O κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό και τον ευρωστρατό, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος» και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. «θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις, που διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος στη Βουλή». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι δεν επιτεύχθηκε καμιά πρόοδος στα θέματα, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό και αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά τηρεί «εκκωφαντική», όπως τη χαρακτηρίζει, «σιωπή», σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Λευκό Οίκο ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιπλέον τονίζει ότι για το Κυπριακό η κυβέρνηση ανέμενε δημόσια δήλωση, η οποία ουδέποτε έγινε και ότι για τον ευρωστρατό διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής, εξέλιξη που δείχνει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας και εγκυμονεί κινδύνους. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή ανέφεραν ότι «ψάχνουμε να βρούμε κάτι θετικό, αλλά δεν βρίσκουμε» και σημείωναν ότι θα πρέπει να αναμένουμε και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ για να υπάρξουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Τα προβλήματα

Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι πρόκειται για μια υποβαθμισμένη επίσκεψη, από την οποία θα προκύψουν νέες πιέσεις προς τη χώρα μας για όλα τα θέματα. H συντονίστρια θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κόμματος κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε, μιλώντας στον «Σκάι», τον προβληματισμό της επειδή «το ταξίδι ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένο. Είναι η πρώτη φορά», πρόσθεσε, «που παρακολουθώ μια επίσκεψη στην οποία δεν μπαίνει κανείς στον κόπο από αμερικανικής πλευράς να τοποθετηθεί». O κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι το ταξίδι ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις δυνατότητες του κ. Σημίτη και ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε προβληματισμένος «γιατί επισημάνθηκε δημόσια η διαφορά απόψεων για τον ευρωστρατό και για το θέμα του Κυπριακού δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση εκ μέρους των ΗΠΑ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT