Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση για το ν/σ που αφορά στις διαδηλώσεις – Αύριο η ψηφοφορία

Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση για το ν/σ που αφορά στις διαδηλώσεις – Αύριο η ψηφοφορία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο που αφορά στις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Συνολικά 124 βουλευτές έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών για το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκαν οι επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής, επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και επί του άρθρου για τη "σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη".

«Βάζουμε απλά κανόνες, ούτε απαγορεύουμε ούτε περιστέλλουμε» επεσήμανε, κατά την ομιλία του ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης και συνέχισε λέγοντας «Επιδεικνύουμε έμπρακτα μηδενική ανοχή σε Ρουβίκωνες και κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες».

«Την ταλαιπωρία στοχεύουμε, όχι την πορεία. Την υπερβολή, την κατάχρηση, τη βία και την ανομία περιορίζουμε, όχι τη διαμαρτυρία. Θωρακίζουμε την ουσία της άποψης, σε βάρος της ανεξέλεγκτης εντύπωσης» συμπλήρωσε.

«Έναν χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με ένα συμβολικό τρόπο να αποδείξει ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση, διότι φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας μας» ανέφερε, στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας είπε πως ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να επανεξετάσει το «θέμα της ευθύνης του άρθρου 13 (Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετάσχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση)».

Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε –μιλώντας νομικά, όπως διευκρίνησε- ότι υπάρχει πλαίσιο στον αστικό κώδικα για την ενοχή εξ αποζημιώσεως (από δικοπραξία).

Επιπλέον, τόνισε ότι η αυξημένη ευθύνη του οργανωτή θα μπορούσε να ήταν «εις ολόκληρον ευθύνη μαζί με τους δράστες οι οποίοι θα προξενούσαν ζημίες».

Την κατάθεση τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη διάταξη περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή προανήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην πιθανότητα το κόμμα του να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για καταψήφιση της διάταξης.

Σε σχολιασμό όσων ειπώθηκαν για τις χιλιάδες κινητοποιήσεις, ως απόδειξη διαταραχής της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου, προέβη στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Εάν δεν γίνονταν όλες αυτές οι χιλιάδες κινητοποιήσεις τα πράγματα θα ήταν ακριβώς όπως είναι σήμερα;» ρώτησε η κα Παπαρήγα φέροντας ως παράδειγμα την προσωπική διαφορά στη συνταξιοδότηση.

«Κερδήθηκε χρόνος στο να μην παρθούν καινούργια μέτρα; Μα, βεβαίως αυτές οι κινητοποιήσεις οφείλουν να διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Γιατί μέσα σε αυτήν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον. Αλλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άλλα της εργασίας, άλλα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην κοινωνικοοικονομική ζωή και άλλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης των βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Τα συμφέροντα είναι ταξικά και επομένως, εάν η κοινωνική, η οικονομική και κατά συνέπεια, η πολιτική ζωή μείνουν αδιατάρακτες και σταθερές, τότε ο λαός, όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει τα προβλήματα που έχει, αλλά θα περάσει σε φάση ακόμα πιο μεγάλης σχετικής ή και απόλυτης εξαθλίωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την «αποπομπή του διχαστικού υπουργού» που το εισηγήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή