Tην αντίδρασή της προς την Ουάσιγκτον, σχετικά με το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο οποίο εντάχθηκε η Κύπρος, εξέφρασε η Τουρκία, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.
«Πρωτοβουλίες που δεν τηρούν τις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο νησί (της Κύπρου), ούτε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι, προσθέτοντας:
«Τέτοια βήματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού και εντείνουν τη σκληρή στάση των Ελληνοκυπρίων».
Είχε προηγηθεί δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος, μεταξύ άλλων είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές τις θέσεις της στην Άγκυρα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκπαίδευσης κυπριακών δυνάμεων, ο Πάλμερ εξήγησε ότι η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.
«Αυτό που μάλλον κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του αντιπροσώπου του για να δουν που είμαστε, τον εντοπισμό κοινών σημείων και για την σύνταξη των όρων αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για έναν ανανεωμένο διάλογο. Θα επικεντρωθώ στη θετική φύση της αμερικανικής επιρροής σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα, να εργαστούμε για να ενθαρρύνουμε την πρόοδο που θα έφερνε τα μέρη στο τραπέζι», ανέφερε.
Στο ζήτημα, άλλωστε είχε αναφερθεί χθες και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας: «Ως επέκταση της σχέσης ασφαλείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίθεται να παράσχει χρηματοδότηση για Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην χώρα αυτή, υπό την προϋπόθεση της διάθεσης κονδυλίων και έγκρισης από το Κογκρέσο. Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις με περιφερειακούς εταίρους – κλειδιά για την προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».