Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση κατεγράφη χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις πορείες που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην ψήφιση του ν/σ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος σήμερα το απόγευμα. «O νόμος αναβαθμίζει το δικαίωμα συμμετοχής στη συγκέντρωση, εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες την ομαλότητα της ζωής τους» δήλωσε, χθες, ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι θα εφαρμοστεί «γιατί από μία διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε και όχι τα επεισόδια, τις καταστροφές, την ταλαιπωρία και την ένταση». Εν συνεχεία, ο υπουργός απάντησε στην αποστροφή του κ. Ραγκούση περί συμμετοχής του κ. Χρυσοχοΐδη σε μια κυβέρνηση «με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε σχετικά: «μου είπε ο Γιάννης Ραγκούσης ότι τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Του απαντώ, φίλε Γιάννη εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης που, επίτρεψέ μου φίλε Γιάννη, το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα και σήμερα σημαία του, την εχθροπάθεια και την πόλωση». Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε αμετακίνητος στο πολιτικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. «Χαίρομαι Γιάννη που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό φωνακλάδικο κλίμα συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κατέθεσε, ακόμα, στοιχεία για τις πορείες, επισημαίνοντας ότι «το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2020 έγιναν στην Αθήνα 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις περίπου, δύο τη μέρα και το 87%, 9 στις 10 δηλαδή, είχαν λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές δηλαδή, πέντε στις 10, είχαν λιγότερους από 50. Ομως σχεδόν σε όλες, δηλαδή στις 112 από τις 119 το οδόστρωμα κατελήφθη, η κυκλοφορία διεκόπη».
Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «νομοσχέδιο της χούντας» και είπε ότι «είναι ράπισμα για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως είναι κόλαφος και η απόφαση που εξέδωσαν οι Συντονιστικές επιτροπές των Δικηγόρων Ελλάδος, οι οποίοι καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».