Διπλή επίθεση από Μαξίμου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία ο τέως πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. «διεφθαρμένο κόμμα». Ο κ. Πέτσας, λαμβάνοντας αφορμή από το μπαράζ αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κοιτάξει δίπλα του», εννοώντας προφανώς τον κ. Παππά, για τον οποίο, μέχρις στιγμής, ουσιαστικά δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήκωνε τους τόνους και για τις αναφορές του κ. Τσίπρα στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως «την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, ο κ. Τσίπρας δυσφημεί την πατρίδα μας στο εξωτερικό».

Το θέμα Παππά, πάντως, κάθε άλλο παρά έχει λήξει για την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: είτε να αποπέμψει τον πρώην υπουργό είτε να δεχθεί σιωπηλά πως γνώριζε τα όσα έκανε, συγκαλύπτοντας. Εκεί εστιάζεται και η φράση του κ. Πέτσα, που έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, περί «διεύρυνσης του κατηγορητηρίου» σε πολιτικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης –στο ράδιο Status της Θεσσαλονίκης– σχολιάζοντας τη στάση που έχει κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε πως ο τέως πρωθυπουργός «αν θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς με τον Ν. Παππά, τότε θα πρέπει να τον διατηρήσει σε όλα τα αξιώματα, ιδίως αυτό του τομεάρχη Οικονομίας». Κλιμακώνοντας, δε, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί δημοσίως αν αποδέχεται την παράλληλη δομή δίπλα στην τότε κυβέρνηση με στόχο τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας».

Αν πάλι δεν το δέχεται, τότε πρέπει και πάλι να το δημοσιοποιήσει. Εως τώρα «τίποτε από τα δύο δεν έχουμε ακούσει», υπογράμμισε ο υπουργός. Ο κ. Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Καλογρίτσα, σημείωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήριος αναφορά του επιχειρηματία, αλλά από εκεί και πέρα, όπως και ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο για «πολιτική ευθύνη».

Πάνω στο θέμα έχουν τοποθετηθεί και ουκ ολίγοι βουλευτές της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σχολίασε (Θέμα FM) πως «αν από την πορεία μπορεί να φανεί ότι δεν είχε αναλάβει κανένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η “Τοξότης” του κ. Καλογρίτσα και το συμφωνητικό είναι εικονικό, τότε είναι προφανές ότι αυτά τα 3 εκατομμύρια πήγαν για μια άλλη δράση». 

Kαμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου

Στην ελληνική Βουλή διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφέρεται στη «φύση και σοβαρότητα της άδικης συμπεριφοράς, όπως περιγράφεται στην Εκθεση Πραγματικών Περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τη χορηγία παρόχων υπηρεσιών υγείας (ΠΥΥ) που χρησιμοποιήθηκαν από δημόσια ιδρύματα στην Ελλάδα για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ως μέσον δωροδοκίας και άσκησης διεφθαρμένης επιρροής προς τους ΠΥΥ». Σημειώνεται επίσης ότι «τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και τις κλινικές ήταν “αλλοδαποί αξιωματούχοι” υπό την έννοια του νόμου». Η Ν.Δ. σχολίασε τα εξής: «Απλά ελληνικά χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να καταλάβει ότι η μετάφραση της απόφασης του αμερικανικού Δημοσίου για τη Novartis είναι η ταφόπλακα της σκευωρίας του Ρασπούτιν και των συνεργών του, που σπίλωσαν 10 πολιτικά πρόσωπα. Από την επίσημη μετάφραση που εστάλη σήμερα στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικού προσώπου». «Οσο και να παραποιεί την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοντά η ώρα που δικαστές θα τη διαβάσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή