ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η θάλασσα έχει σύνορα και η πατρίδα σχέδιο, δύναμη και ανθρώπους να τα υπερασπιστεί

Κυρ. Μητσοτάκης: Η θάλασσα έχει σύνορα και η πατρίδα σχέδιο, δύναμη και ανθρώπους να τα υπερασπιστεί

«Ο στόλος του Λιμενικού γίνεται σήμερα πληρέστερος και ισχυρότερος υποδεχόμενος το πρώτο από τα 10 υπερσύγχρονα σκάφη μια ακόμη σημαντική δωρεά της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στην τελετή παράδοσης ταχύπλοου σκάφους στο Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της δωρεάς από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς "ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ" του ελληνικού εφοπλισμού.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «η δωρεά αυτή πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού» και παράλληλα «φαίνονται πλέον τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η συστράτευση της πολιτείας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα νέα ταχύπλοα απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας ειδικά στο Αιγαίο και συμπλήρωσε ότι «θα είναι οι αποτελεσματικότεροι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας». «Το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου» είπε.

«Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Οι χειρισμοί των γειτόνων μας είναι απρόβλεπτοι όπως έδειξε η εμπειρία στον Έβρο και τα νησιά» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη ρήση του Ελευθέριου Βενιζέλου πως «το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η ισχύς», για να προσθέσει «Όχι τόσο η χρήση της όσο η παρουσία της και η προβολή της».

«Το δόγμα της επιθετικής επιτήρησης, η αποτροπή της εισόδου σκαφών με παράνομους επιβάτες, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πέρασε καμία βάρκα στη Λέσβο. Είχαμε 45 % μειωμένες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 80% μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019» ενημέρωσε και συνέχισε λέγοντας πως αυτά αποτελούν παράσημο στο στήθος των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού, αλλά και ένα μήνυμα στους διακινητές.

«Αυτοί οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά. Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί. Και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά» τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας όσους και όσες υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα.

«Τα σύνορα φυλάσσονται 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο» είπε και επεσήμανε ότι η αντιβαλλιστική θωράκιση των σκαφών που δωρίθηκαν είναι ισχυρή.

«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού που θα τα επανδρώσουν. Θα μπορέσουν σύντομα τα πληρώματα να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματα των σκαφών» ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την οικογένεια Λασκαρίδη για την πρόσφορά του πλοίου υποστήριξης ΗΡΑΚΛΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό και έπειτα έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση απλοποιεί τις διαδικασίες για τις δωρεές και πλέον θα γνωρίζουν οι δωρητές την πορεία της προσφοράς τους.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι δωρεές δεν αναστέλλουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα με προσλήψεις 30 νέων αξιωματικών και 100 λιμενοφυλάκων μέσω εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές.