«Επέτειος» με κυριαρχία Ν.Δ.

«Επέτειος» με κυριαρχία Ν.Δ.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να έχει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 1.305 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, μεταξύ 6ης και 8ης Ιουλίου, σε περίπτωση εκλογών η Ν.Δ. θα λάμβανε (με αναγωγή επί των εγκύρων) 43%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, ενώ πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εισόδου καταγράφονται η Ελληνική Λύση (3,5%) και το ΜέΡΑ25 (3%). Η συσπείρωση της Ν.Δ. αγγίζει το 86%, ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ το 69%.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας. Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και «αρκετά» σε σύγκριση με το 44% που είχε καταγραφεί στην τελευταία σχετική έρευνα (1-3 Ιουνίου). «Μέτρια» απαντά το 18%, ενώ «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου» το 11%. Ενα ποσοστό της τάξεως του 7% δεν απάντησε. Ενα αρκετά υψηλό ποσοστό (70%) δηλώνει ότι ανησυχεί με τη στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα. 

Ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησης τον πρώτο χρόνο, ποσοστό 54% δηλώνουν ότι τα πήγε «καλύτερα» ή τόσο καλά όσο περίμεναν, ενώ «άσχημα» και χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν απαντά το 39%.

Στις θετικές γνώμες περιλαμβάνεται και ένα 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 72% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Υψηλότερες είναι σχετικές απαντήσεις ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θετικές απόψεις συγκεντρώνει σε ποσοστό 58% ο κ. Μητσοτάκης για τον πρώτο χρόνο στην πρωθυπουργία, ενώ οι αρνητικές αγγίζουν το 36%. Και σε αυτή την περίπτωση ποσοστά ύψους 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 71% του ΚΙΝΑΛ εκφράζονται θετικά για τον πρώτο χρόνο του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Αρνητικές επιδόσεις στον έναν χρόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θετικά για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν συνολικά 23% και αρνητικά 69%. Συνολικά 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρνητικά.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι το ηγετικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη ενισχύεται, καθώς στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό συγκεντρώνει ποσοστό 48%, αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες από τον Ιούνιο και κατά συνολικά 11 από πέρυσι, λίγο πριν από τις εκλογές. Με θετικό τρόπο εκφράζεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων για το αν χρειάζεται να τεθούν πρόσθετοι κανόνες στον τρόπο που γίνονται οι πορείες και οι διαδηλώσεις.

Το 56% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 33% επέλεξε «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι». Στο ερώτημα για το πόσο επηρεάζουν την άποψη των ψηφοφόρων οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, 40% απαντούν «πολύ» και «αρκετά», ενώ 30% «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή