«17N», η απομυθοποίηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 27 χρόνια αδιατάρακτης δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαμορφώνονται πολιτικές και αστυνομικές προϋποθέσεις για την αποκάλυψη και εξάλειψη του φαινομένου. Τον τελευταίο χρόνο, μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, τα πράγματα άλλαξαν τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο πεδίο της πολιτικής, όπως με έμφαση τονίσθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη στις ΗΠΑ.

Η επιμονή των Βρετανών, η κατανόηση των ελληνικών αδυναμιών, η σύνδεση που επιτεύχθηκε μέσω αυτών με τους Αμερικανούς και η ισχυρή επίδραση που άσκησαν στην πολιτική ηγεσία της χώρας τα τρομακτικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, έθεσαν σε εντελώς διαφορετική βάση τις έρευνες.

Τα κομματάκια του ασύνδετου παζλ των μακροχρόνιων ερευνών μπήκαν σε τάξη, προσδιορίσθηκαν με ακρίβεια οι περιοχές των ερευνών και πλέον στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μπορούν να ισχυρισθούν ότι σε πρώτο στάδιο μπορεί να επιτευχθεί ακινητοποίηση της «17N» και σε δεύτερο η αποκάλυψη και εξάρθρωσή της.

Οι διωκτικές Αρχές και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχουν διαμορφώσει πλέον την πεποίθηση ότι η αφετηρία της «17N» και του ΕΛΑ βρίσκεται στις αντιδικτατορικές οργανώσεις, που προσέβλεπαν στην ένοπλη σοσιαλιστική επανάσταση. Μετά την πτώση της χούντας, οι οργανώσεις αυτές διελύθησαν, αλλά πυρήνες τους επέμειναν στη λογική της επαναστατικής βίας. Απ’ αυτούς τους εναπομείναντες πυρήνες ξεπήδησε ο ΕΛΑ και από την πρωτοπορία αυτού η «17 Νοέμβρη». Στη διαδρομή των ετών από το 1975 μέχρι σήμερα, στο πλήθος των τρομοκρατικών ενεργειών των δύο βασικών οργανώσεων, αλλά και των πολλών άλλων που εμφανίσθηκαν περιστασιακά ή έδρασαν για μικρό χρονικό διάστημα, οι αστυνομικές Αρχές υπολογίζουν ότι ενεπλάκησαν περίπου 500 άτομα, από τα οποία μικρός αριθμός παραμένει σήμερα ενεργός. Συμφωνα πάντα με τις διωκτικές Αρχές πρόκειται για ένα ανομοιογενές σύνολο, στο οποίο συνυπάρχουν πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου, περιθωριακοί, ιδεολόγοι, αλλά και «βολεμένοι» με επαγγελματική παρουσία και δράση. O ιθύνων νους της «17N» περιγράφεται ως πρόσωπο που έχει ζήσει στο εξωτερικό, με επαναστατική και αστική παιδεία.

Σε κάθε περίπτωση, το 2002 περιγράφεται ως έτος απομυθοποποίησης της τρομοκρατίας και αποκαλύψεων για τη «17N».

– Πιστεύεις ότι η παρουσία σου κάπου έχει προκαλέσει ή έχει αποτρέψει κάποια ακρότητα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT