Με σύστημα, σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους

Με σύστημα, σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες για εξελίξεις στο θέμα εξάρθρωσης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υιοθετεί πολιτική χαμηλών τόνων. O βασικός προβληματισμός εστιάζεται στην πεποίθηση ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Κινήσεις, δηλαδή, ανάλογες με ορισμένες του παρελθόντος, όταν από υπεραισιόδοξες δηλώσεις καλλιεργήθηκε θετικό κλίμα, το οποίο στην πράξη διαψεύσθηκε. Επιπλέον, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όταν ληφθεί η απόφαση για συλλήψεις υπόπτων, τα στοιχεία σε βάρος τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά για να μην καταπέσουν στα δικαστήρια και δημιουργηθεί στο κοινό η αίσθηση προσπάθειας να παγιδευθούν κάποιοι, όπως επίσης έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η αισιοδοξία

Από πού πηγάζει, όμως, η αισιοδοξία που εκδηλώνεται; Βασικότερος παράγοντάς της είναι η διαπίστωση ότι οι ελληνικές διωκτικές Αρχές δείχνουν πλέον μεγαλύτερο «επαγγελματισμό» στην ενασχόληση με την υπόθεση. Μέσα από τη συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας, έχει αντληθεί εμπειρία και υιοθετήθηκαν νέες ερευνητικές μέθοδοι, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, έχουν αποδώσει. Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. έχει στην κατοχή της υλικοτεχνικό εξοπλισμό που επιτρέπει αξιοποίηση στοιχείων, τα οποία, αν και είχαν βρεθεί έπειτα από παλαιά τρομοκρατικά χτυπήματα, δεν ήταν αξιοποιήσιμα. Αν κατά το παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και η πρόοδός της γινόταν από την επιτόπια εξέταση του χώρου όπου έγινε το χτύπημα, πλέον γίνεται στα εργαστήρια, με συγκριτική ανάλυση όλων των στοιχείων που έχουν βρεθεί και με δυνατότητα διασταύρωσής τους μέσω προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με την αξιοποίηση όλων αυτών των δυνατοτήτων φαίνεται ότι τελικά οι διωκτικές Αρχές έχουν σχηματίσει το προφίλ μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και, ενδεχομένως, τείνουν να καταλήξουν και σε συγκεκριμένους υπόπτους. Επιπλέον, η νέα αυτή διάσταση που δίδεται στις έρευνες, σε συνδυασμό με τα λίγα, ωστόσο υπαρκτά, στοιχεία που κατά καιρούς άφησαν πίσω τους οι τρομοκράτες (κηλίδες αίματος, όπλα, τρίχες), όπως όλα δείχνουν συμπληρώνουν αυτό που για χρόνια έλειπε: ικανά στοιχεία προκειμένου οι ύποπτοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αυτό να θεωρηθεί «κυνήγι μαγισσών».

Αυτό άλλωστε, όπως προαναφέραμε, είναι και η βασική επιδίωξη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Θεωρείται δεδομένο ότι στην κοινή γνώμη η τρομοκρατία έχει ηθικά καταδικασθεί, δεν υπάρχει από πουθενά «συμπάθεια» προς τους τρομοκράτες και είναι κοινό το αίτημα εξάρθρωσης των οργανώσεων.

Αν, ωστόσο, οι όποιες κινήσεις γίνουν βιαστικά, χωρίς να συνοδευθούν από την παροχή δυνατών στοιχείων και αποδείξεων, εκφράζεται ο προβληματισμός ότι το κλίμα αυτό μπορεί να αλλάξει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT