Με ανταλλάγματα η φιλία Ετσεβίτ προς Ουάσιγκτον

Με ανταλλάγματα η φιλία Ετσεβίτ προς Ουάσιγκτον

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ συναντάται αύριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, προσφέρων αντίγραφο του Κορανίου και έχων σαφώς την πρόθεση να ανταλλάξει τη στρατηγική σημασία της χώρας του και τη συνδρομή της κυβερνήσεώς του στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την εξασφάλιση αμέσων πολιτικών αλλά κυρίως οικονομικών ανταλλαγμάτων: Δεν είναι τυχαίο ότι τον κ. Ετσεβίτ συνοδεύουν και 100 επιχειρηματίες. Πρόκειται για μία επίσκεψη διαφορετικών προτεραιοτήτων αλλά και ειδικού βάρους από εκείνην του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι για την όποια αμερικανική διοίκηση η πλέον αφοσιωμένη χώρα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γεγονός σημαντικότατο, ιδιαιτέρως σήμερα. O κ. Ετσεβίτ αναμένεται να επαναλάβει τις αιτιάσεις ενώπιον του κ. Μπους περί δήθεν εκπαιδεύσεως τρομοκρατών στην Ελλάδα, ενώ ως προς το θέμα του Ευρωστρατού, η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα πρεσβεύουν ότι η Ελλάς πρέπει να αποδεχθεί τη βλαπτική, για τα ελληνικά συμφέροντα, εξωθεσμική συμφωνία, που προώθησε η Βρετανία. Στο Κυπριακό, τέλος, ο Ετσεβίτ θα ζητήσει την παρέμβαση του κ. Μπους υπέρ των τουρκικών θέσεων για λύση «συνομοσπονδίας».

Αν η συγχώνευση ακυρωθεί, όπως διαφαινόταν χθες το βράδυ, το κλίμα στην επιχειρηματική αγορά θα επιβαρυνθεί και οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, ικανές να οδηγήσουν ακόμη και σε παραιτήσεις ανωτάτων τραπεζικών στελεχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT