ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Χρ. Σταϊκούρα – Ευ. Τσκαλώτου για την επιδότηση στεγαστικών δανείων

Αντιπαράθεση Χρ. Σταϊκούρα – Ευ. Τσκαλώτου για την επιδότηση στεγαστικών δανείων

Απάντηση στο σχόλιο του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη δήλωσή του ο κύριος Σταϊκούρας τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε με νόμο την προστασία πρώτης κατοικίας και επισημαίνει πως η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το πλαίσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, μεταξύ άλλων,  ότι ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο που θα παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένου δανειολήπτες.«Ο κ. Τσακαλώτος, καλεί τους πάντες σε πτήση πλειοδοσίας στα “ροζ συννεφάκια” του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  εύκολα ξεχνά πού έχει βάλει την υπογραφή του. Αυτή όμως δεν σβήνει. Και θα του την υπενθυμίζουμ «Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019, κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και στη συνέχεια διαμόρφωσε ένα πλαίσιο, το οποίο δεν εξασφάλιζε προστασία του συνόλου των δανειοληπτών» καταλήγει ο κύριος Σταϊκούρας.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κληρονόμησε αυτό το πλαίσιο, που αφορούσε αποκλειστικά δάνεια τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31.12.2018. Το πλαίσιο αυτό, που έληγε στο τέλος του 2019, έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του, το βελτιώσαμε και το παρατείναμε κατά επτά μήνες, μέχρι τις 31.7.2020.

Τώρα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, που περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες. Και τούτο επειδή αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό, είτε μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών/διαχειριστών δανείων, για έξι ή και περισσότερους μήνες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιπροσθέτως, ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και περιλαμβάνει πρόνοιες, αφενός, για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και, αφετέρου, για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο κ. Τσακαλώτος, καλεί τους πάντες σε πτήση πλειοδοσίας στα “ροζ συννεφάκια” του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  εύκολα ξεχνά πού έχει βάλει την υπογραφή του. Αυτή όμως δεν σβήνει. Και θα του την υπενθυμίζουμε».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης  Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε καλέσει τον υπουργό να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.

«Σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του» ανέφερε ζητώντας παράλληλα από τον κύριο Σταϊκούρα «να εξηγήσει πώς προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε».

Η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών

Ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του.

Καλούμε τον κ. Σταικούρα, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ:

• Να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.

• Να μας εξηγήσει πως προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε. Πως προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο;

Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι; Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές.

Τέλος, καλούμε τον κ. Σταϊκούρα, να μας εξηγήσει, το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι “γέφυρα”, όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;»