ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: Σχεδόν εχθρική η δήλωση Πεσκόφ για την Αγία Σοφία

Γ. Κουμουτσάκος: Σχεδόν εχθρική η δήλωση Πεσκόφ για την Αγία Σοφία

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος για την δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν ότι η Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί , δεδομένου ότι θα καταργηθεί το εισιτήριο.

«Αυτή η δήλωση είναι σχεδόν εχθρική» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι  Blue Sky. Xαρακτήρισε επίσης ως συνειδητά δηλητηριώδη την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συντομεύσει τα βήματα της απέναντι την προκλητικότητα.

Χθες ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», εκτιμώντας ότι οι σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας δεν θα επηρεαστούν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Προχώρησε όμως και σε μία πρωτοφανή τοποθέτησε λέγοντας ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν από τη δωρεάν είσοδο στο κτίριο από τη στιγμή που παύει να λειτουργεί ως μουσείο.

«Μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «ταυτόχρονα, σεβόμαστε και τη στάση του Πατριάρχη μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί». 

«Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους», πρόσθεσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.