Σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Κληρίδη – Ντενκτάς

Σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Κληρίδη – Ντενκτάς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην υπό τον έλεγχο της «Ουνφικύπ» -ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ- περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, επικεντρώνεται η προσοχή όσων ενδιαφέρονται για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Στην αίθουσα αυτή αρχίζουν σήμερα οι απ’ ευθείας συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς επί της ουσίας του Κυπριακού. Οι αυξημένες προσδοκίες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιφυλάξεις που προκαλούνται κυρίως από το έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσιάζει ο Ραούφ Ντενκτάς, επαυξάνουν το βάρος της ευθύνης -εκτιμούν Κύπριοι και ξένοι παρατηρητές- τόσο για τους ίδιους τους δύο ηγέτες, όσο και για τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιούνται οι συνομιλίες.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο Κληρίδη, μαζί με τους τρεις συνεργάτες του, καθώς και τους συνεργάτες του προέδρου Κληρίδη, που θα τον συνοδεύουν στο αυριανό ραντεβού με τον Ντενκτάς: δηλαδή, τον γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Παντελή Κούρο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου. Στο πρόγευμα παρακάθησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Τηλεφωνικώς

Με τον Ντενκτάς δεν χρειάστηκε άλλη συνάντηση του Αλβαρο Ντε Σότο. Μίλησαν όμως τηλεφωνικώς για να επιβεβαιώσουν τις διαδικαστικές διευθετήσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συνοδεύεται επίσης από τριμελή αντιπροσωπεία, όπως εκείνη της οποίας θα ηγείται ο Αλβάρο Ντε Σότο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε προσπαθήσει από την αρχή της προσπάθειας αυτής να περιορίσει τον ρόλο του ΟΗΕ και ειδικά του Αλβάρο Ντε Σότο. Και με δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ εμφανίσθηκε ενοχλημένος από την παρουσία τριών μελών της ομάδας Ντε Σότο, ο ένας για συνταγματικά θέματα, η άλλη για θέματα περιουσιών με πείρα μάλιστα στο Βοσνιακό και ο τρίτος ως πολιτικός σύμβουλος. Ο Ντενκτάς, έπειτα από σθεναρή δήλωση του Ντε Σότο, ότι η ομάδα του πάντα υπήρχε, υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και μάλιστα δημόσια, κατά τη συνάντησή του με τον ίδιο τον Ντε Σότο.

Για την ελληνική πλευρά, πάντως, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και του κ. Ντε Σότο στις συνομιλίες είναι ξεκάθαρος. Οι συνομιλίες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα, ο οποίος και έχει απευθύνει τις προσκλήσεις. Συνεπώς, πρόσθεσε, ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ήδη καθορισμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τον κ. Ντε Σότο αναμένονται όσα και στο παρελθόν.

Ανοικτό μυαλό

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι κύριο μέλημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία μεταβαίνει στις συνομιλίες με ανοικτό μυαλό, είναι να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία λύσης του Κυπριακού δεν θα περιέχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε τη διαίρεση του νησιού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη, υπό το φως των εμπειριών του παρελθόντος αλλά και των δημοσίων τοποθετήσεων του Ραούφ Ντενκτάς και Τούρκων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αλβαρο ντε Σότο αρχικά θα αφήσει τους δύο ηγέτες να παραθέσουν τις απόψεις τους, ενώ ο ίδιος θα παρέμβει σε κατοπινό στάδιο.

Από τουρκικής πλευράς συνεχίζεται η τακτική των αντιφατικών δηλώσεων με ισχυρή δόση επανάληψης των γνωστών απαράδεκτων αξιώσεων περί δύο κρατών και χωριστής κυριαρχίας.

Στην αποτροπή προκλητικών δηλώσεων από τον Ντενκτάς ενδεχομένως να αποσκοπούσε εισήγηση του Αλβαρο Ντε Σότο, που έγινε αποδεκτή, να μη γίνουν δηλώσεις στο τέλος της αυριανής πρώτης συνάντησης. Ο ρυθμός των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς και το θεματολόγιο και η σειρά συζήτησης των θεμάτων, αλλά και η διαδικασία διαπραγμάτευσης επ’ αυτών, αναμένεται να απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT