Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για την πυρκαγιά στο Μάτι

Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για την πυρκαγιά στο Μάτι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι αποκαλύψεις της «Κ» για τον τρόπο με τον οποίο υπηρεσιακοί φορείς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν με «εντολή άνωθεν» να συγκαλύψουν την πρωτοφανή τραγωδία που συνέβη στο Μάτι. Το χρονικό των αντιδράσεων ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή το πρωί, όταν ο Στέλιος Πέτσας με δήλωσή του έκανε λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του σχολίασε πως «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα, και όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα αλλά και οργή σε όλους τους Ελληνες».

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ίδια την κ. Γεροβασίλη, η οποία σε ένα σύντομο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι ψευδή και «οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Το μεσημέρι της Κυριακής, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «ανατριχιαστικά» τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Μιλώντας σε συνεργάτες του σημείωσε πως «φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες, καθώς «το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Η κυβέρνηση επανήλθε στις συνταρακτικές αποκαλύψεις, καθώς χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. «Ο κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη-παρωδία, στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς».

«Λίγες μέρες αργότερα, ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κ. Γεροβασίλη, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής –σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή”– ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη πιέσεις –και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις– προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κ. Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της εν αγνοία της, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Ολα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου, και σε έγκλημα συγκάλυψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη διπλή ανακοίνωση επέλεξε να καλύψει την κ. Γεροβασίλη και να επιτεθεί στη Ν.Δ. ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα, κάνοντας και πάλι λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» και «παρακράτος της Δεξιάς», χωρίς όμως να σχολιάσει κάτι για την ουσία του δημοσιεύματος. Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «σόου» που «έστηνε η κυβέρνηση» ενώ άνθρωποι «καίγονταν στη φωτιά» και το ΚΚΕ ανέφερε πως «η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας». Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος σήμερα το πρωί θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή