Απεργιακή διάθεση εκπαιδευτικών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα των αγωνιστικών εκδηλώσεων του εκπαιδευτικού κόσμου χθες, ενώ η συνέχεια προβλέπεται πιο δυναμική, αφού εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν δηλώσει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έστω κι αν ψηφισθεί το επίμαχο «τριπλό» νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ηδη, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Βασίλης Παληγιάννης, στην σημερινή συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας θα εξετασθεί πρόταση για κήρυξη 48ωρης απεργίας. H οριστική απόφαση θα ληφθεί στην γενική συνέλευση στις 26 Ιανουαρίου. Στο χορό των απεργιών αναμένεται να εισέλθουν και οι καθηγητές, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ έχει προτείνει εικοσιτετράωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. H τελική απόφαση θα ληφθεί στην γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ στις 19 Ιανουαρίου.

Σημείο αιχμής των αντιδράσεων αποτελεί η «κομματική χειραγώγηση που επιχειρείται στην δημόσια εκπαίδευση» μέσω των διατάξεων για την περιφερειακή οργάνωση της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με το προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τον αναπροσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

24ωρη οι δάσκαλοι

Ειδικότερα, χθες, πραγματοποιήθηκε η εικοσιτετράωρη απεργία των δασκάλων, οι οποίοι είχαν την συμπαράσταση καθηγητών, αφού η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 55% με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν οι τοπικές διδασκαλικές ενώσεις.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νικόλαο Γκεσούλη. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Γκεσούλης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Χθες, πάντως, κατά τη συζήτηση στη Βουλή υπήρξαν προσθήκες σε άρθρα του νομοσχεδίου (π.χ. υπέρ του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων) χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συζητήθηκαν οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών για τα οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος για αυξήσεις στο πλαίσιο εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου από το 2003.

Να αποσυρθεί

Από την πλευρά του ο κ. Παληγιάννης ανέφερε στην «K» ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. «Ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό, ουδέποτε θα γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Γεγονός που σημαίνει στην πράξη κατάργησή του».

Τέλος, χθες, και ενώ συνεχίσθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη και την γ.γ. του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα. Αποκλειστικό θέμα των συναντήσεων ήταν τροπολογία που εξασφαλίζει εργασιακά τους εκπαιδευτικούς και η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών σχολείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT