Ν. Δένδιας: Χάρτης ενεργειών για την Αγία Σοφία

Ν. Δένδιας: Χάρτης ενεργειών για την Αγία Σοφία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υιοθέτηση «ομπρέλας συγκεκριμένων ενεργειών» για την Αγία Σοφία προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με την κ. Μενδώνη η δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας εργασίας, η οποία εντός 10 ημερών θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα ανταλλαγής απόψεων, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά. Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε δε ότι «γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO».

«O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO. Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη επανέλαβε ότι δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τις δύο χώρες, σημειώνοντας πως η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα και μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών.

«Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος. Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης:

Το αρχαίο μυστικό της Αγίας Σοφίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή